‘Mensen zijn nog wel bereid het afval in een prullenbak te gooien als die in de buurt staat’

Foto: Redactie

Sinds enkele weken zijn door de gemeente Putten de afvalbakken definitief verwijderd uit het bos. Dat baart de fractie van Gemeentebelangen grote zorgen. Want waar blijft het afval van de bezoekers.

“Op 21 september was het World Cleanup Day. In honderdzestig landen deden mensen mee aan het internationale initiatief dat is gericht op het opruimen van zwerfafval en het vragen van aandacht voor oplossingen om minder afval te produceren. In Nederland ging het om zo’n vijftienduizend mensen die op veertienhonderd locaties actief waren. Toch is het opruimen van afval niet de oplossing. We moeten juist voorkomen dat troep op straat beland”, meent Koornneef, raadslid van Gemeentebelangen. “Natuurlijk zijn wij met zijn allen verantwoordelijk. Gooi geen afval op straat of in het bos. Dieren eten het op, krijgen het in hun maag en gaan uiteindelijk dood. Wie kent niet de plaatjes van dode dieren met plastic in hun maag. Maar ook recent nog gaven de boeren aan dat er per jaar ongeveer vierduizend koeien op een verschrikkelijke manier dood gaan, omdat ze blik in hun maag krijgen.”

Koornneef vervolgt: “Vaak is het een stukje gemakzucht. Mensen zijn nog wel bereid het afval in een prullenbak te gooien als die in de buurt staat. Maar bezoekers van onze natuur nemen het afval niet altijd mee naar huis. Dit was in Het Putterbos goed zichtbaar. De aanwezige prullenbakken waren al een tijdje weg, maar veel bezoekers van het bos gooiden hun afval toch, uit gewoonte, op de plek waar de prullenbak stond. Enkele buurtbewoners hingen regelmatig een afvalzak neer en ruimden het afval rond de bankjes op. Sinds enkele weken zijn door de gemeente de afvalbakken definitief verwijderd uit het bos. Dit baart ons grote zorgen. Waar blijft het afval van de bezoekers. Wij hebben hier vragen over gesteld aan het college en hopen het tij te kunnen keren.”