Bezoek een activiteit tijdens de Week van de Dementie of lever een sportieve prestatie

Foto: Stichting Gelukkig Ouder Worden

De Week van de Dementie is gisteren (zaterdag 14 september) van start gegaan met de voorstelling ‘Dubbelspel voor Dementie’. Deze voorstelling werd verzorgd door schrijver Toine Heijmans en pianist Cor Bakker. Burgemeester Lambooij opende deze speciale week. Tevens is de foto-expositie ‘Alzheimer Fluisteren’ geopend. Deze expositie is de hele week te bezichtigen in Stroud.

Een op de vijf Nederlanders boven de 65 jaar krijgt te maken met dementie. Ruim 270.000 mensen hebben op dit moment een vorm van dementie, een ziekte waar nog geen genezing voor mogelijk is. In Putten hebben een aantal partijen de handen ineengeslagen om bij te dragen aan de bevordering van een Dementievriendelijk Putten. Van zaterdag 14 tot en met zaterdag 21 september vinden er tal van culturele en sportieve activiteiten plaats, met als onderwerp dementie.

De redactie van putten.nieuws.nl heeft alle activiteiten die tijdens de Week van de Dementie worden gehouden op een rijtje gezet.

Zo wordt op dinsdag 17 september de voorstelling ‘Top voor Dementie’ gehouden in theater Stroud. In deze voorstelling worden bezoekers meegenomen ‘achter de voordeur’ van een gezin en krijgen ze een inkijkje in dementie: het ‘niet-pluis’-gevoel, de emotionele maar ook vrolijke momenten en al het andere dat bij dementie komt kijken. Deze interactieve voorstelling begint om 20.15 uur. De toegang is gratis. Een bijdrage voor een Dementievriendelijk Putten wordt wel op prijs gesteld. Reserveren is noodzakelijk en dat kan via de website www.liefdementie.nl.

Op woensdag 18 september wordt om 14.00 uur de kindervoorstelling ‘De wondere wereld van vergeten’ gehouden in de bibliotheek. Deze voorstelling is voor kinderen van vijf jaar en ouder en duurt een half uur. Iedereen is welkom en de toegang is gratis. Opgeven voor deze kindervoorstelling kan via emailadres [email protected]

Tevens wordt er op woensdag 18 september een meezingconcert gegeven door de Kajuitzangers en het Nostalgiekoor voor senioren. Ook het meezingconcert is gratis toegankelijk en het wordt gehouden in Theater Stroud. Dus kom gezellig langs en zing mee en haak in.

Op donderdag 19 september verzorgt dominee de Wit een diaconale avond over de (pastorale) omgang met mensen met dementie. Deze avond wordt gehouden in Zalencentrum De Aker en belangstellenden zijn welkom vanaf 20.00 uur. Tevens wordt er om 20.15 uur een filmavond gehouden in Theater Stroud. Hier wordt de film ‘Still Alice’ gedraaid, waarin is te zien dat Alice een enorme schok krijgt te verduren als de ziekte Alzheimer bij haar wordt vastgesteld.

Op vrijdag 20 september vindt het Alzheimer Trefpunt plaats in het Inloophuis ’t Hart van Putten. Onder leiding van een deskundige gespreksleider gaan de aanwezigen vanaf 14.00 uur in op alles wat met deze ziekte te maken heeft. Het Alzheimer Trefpunt is een initiatief van Alzheimer Nederland in samenwerking met lokale partners en belanghebbenden.

Op de slotdag, zaterdag 21 september, is het Wereld Alzheimer dag. En de organiserende partijen roepen alle inwoners van Putten op om mee te doen aan één van de hieronder genoemde sponsorlopen. Het geld dat met deze activiteiten wordt opgehaald wordt besteed aan projecten die het geluk van ouderen vergroten.

Zo wordt er rondom de kerk (centrum Putten), in samenwerking met de Stichting Gelukkig Ouder Worden, een ‘Rollatorrace’ gehouden. Deze activiteit start om 16.00 uur en teams kunnen zich nog opgeven via de website www.liefdementie.nl. Uiteraard wordt dat een hilarisch evenement waar de organisatie veel Puttenaren hoopt te begroeten.

Rondom Hoeve Ruimzicht worden er die zaterdag (21 september) enkele sportieve evenementen gehouden. Zo wordt er, in samenwerking met leden van SV-Putten Triatlon, een trailrun, een klompenpad wandeling of fietstocht gehouden. Al deze sportieve activiteiten starten vanaf Hoeve Ruimzicht en beginnen om 10.00 uur. Ook hiervoor kunnen belangstellenden zich nog opgeven via de inmiddels bekende website www.liefdementie.nl.

De Week over Dementie Putten wordt mogelijk gemaakt door :Theater Stroud, Stichting Welzijn Putten, Stroud, Bibliotheek Noordwest Veluwe, Cultuurkust, Zorgerf Buiten-Land, Alzheimer Café, Jong Putten, RABO BANK Putten, Stichting Gelukkig Ouder Worden, Kindcentrum Putten en de Stichting Samen Verder Putten.

Reacties