Twaalf beheerders stellen hun monument of museum open voor publiek

Foto: Redactie

Putten doet mee aan de landelijke Open Monumentendag op zaterdag 14 september. Twaalf eigenaren/beheerders stellen tussen 10.00 uur en 16.00 uur hun monument/museum open voor publiek. Ook organiseren zij speciaal voor deze dag extra activiteiten voor de bezoekers en is er een speurtocht voor kinderen.

De gemeente werkt voor de Open Monumentendag samen met de VVV, het Puttens Historisch Genootschap en CultuurPutten. De monumentenbezoekers kunnen niet alleen de monumenten bezichtigen, maar worden ook verrast door een cultureel aanbod bij diverse monumenten. Dit kan variëren van muziek tot schilderkunst en van zang tot een stationsbarbier.

Het programmaboekje en een speurtocht voor de kinderen is ongeveer een week voor de Open Monumentendag gratis af te halen bij de VVV. In het programmaboekje staat een plattegrond en informatie over de deelnemende monumenten en het cultuuraanbod.

Kasteel De Vanenburg aan de Vanenburgerallee 13 opent het kasteel en ook de tuinen zijn de hele dag te bezichtigen. Om 12.00 uur en 15.00 uur is er een optreden van Kleinkoor Cantiamo. Bij korenmolen ’t Hert aan de Halvinkhuizerweg 1 verzorgen de molenaars en de gidsen rondleidingen. Bij gunstige wind wordt er op ambachtelijke wijze graan gemalen. Om 13.30 uur is hier een optreden van Kleinkoor Cantiamo.

De tuinen van Landgoed Bijstein aan de Nijkerkerstraat 35 zijn te bezichtigen en ook de Schaapskooi naast de Stationsstraat 90A staat open voor bezichtiging.

Leden van Stichting Oktober 44 zijn aanwezig bij de Herdenkingshof, de Vrouw van Putten en de Gedachtenisruimte om belangstellenden te informeren over de gebeurtenissen rondom de razzia in 1944. In de gedachtenisruimte is tevens een expositie te zien over de gebeurtenissen van 1 en 2 oktober 1944.

Ook de Nederlands Hervormde Kerk ann het Kerkplein 11 opent haar deuren. In de kerk is een kleine tentoonstelling te vinden met spullen die vroeger en nu in de kerk worden gebruikt. Ook zijn er foto’s te bezichtigen van hoe de kerk er vroeger uitzag.

Of bezoek het Putter Stoomgemaal aan de Arlersteeg 30. Het gemaal draait van 11.00 uur tot 16.00 uur en is open voor bezichtiging. Gerrit van Emous geeft demonstraties met een plasmasnijder. Hij is van plan om stalen vogels te maken. Een toepasselijk thema, zo midden in de polder, waar het een oase is voor diverse vogelsoorten. Van Emous is een geboren en getogen Puttenaar.

Museumboerderij Mariahoeve is geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur. Om 12.30 uur en 13.30 uur verzorgt het koor Oldies but Goldies optredens bij de Mariahoeve. Het museum is te vinden aan de Kiefveldersteeg 11. Bij Historisch Museum De Tien Malen gevestigd aan de Garderenseweg 97 worden tussen 10.00 uur en 16.00 uur diverse rondleidingen verzorgd.

Bij de Beukenheg aan de Spoorstraat 2 worden belangstellenden ontvangen door een gids, die alle ins en outs over deze locatie kan vertellen. Ook is er een expositie te bezichtigen over het verleden van de Beukenheg.

Het NS-Station, gevestigd aan de Stationsstraat 127 is van 10.00 uur tot 16.00 uur gratis te bezichtigen. Bezoekers kunnen een (gratis) ouderwetse/ambachtelijke scheerbeurt ondergaan bij stationskapper en meesterbarbier Jan Heideman. Tussen 10.00 uur en 12.30 uur verzorgt Popkoor Just Fun uit Ermelo diverse optredens. Om 15.00 uur verzorgt het koor Oldies but Goldies daar ook een optreden.

Sinds mei 2018 wordt de voormalige School Veenhuizerveld aan de Veenhuizerveldweg 30 gebruikt als werkruimte voor kunstenaars. Tijdens de Open Monumentendag zullen op het schoolplein enkele van hen een groot gezamenlijk schilderij maken van acryl op doek.