Wij Putten vraagt gemeente over te stappen op blauwe diesel

Raadslid Rien van den Hoek tankt blauwe diesel
Raadslid Rien van den Hoek tankt blauwe diesel
Foto: Wij Putten

Stap met het gemeentelijk wagenpark over op blauwe diesel. Die oproep heeft Wij Putten gedaan, in de vorm van schriftelijke vragen aan het college. Ook heeft raadslid Rien van den Hoek wethouder Priem hiertoe uitgedaagd in zijn vlogserie Vraag het Rien.

Het tankstation van Guliker aan de Ambachtstraat in Putten heeft sinds enkele weken blauwe diesel in het aanbod. Het is een relatief nieuwe brandstof, die wordt gemaakt van gebruikte, plantaardige oliën. Het is dus geen aardolieproduct, maar een afvalproduct en daarmee CO2-neutraal.

Voordeel is ook dat blauwe diesel minder stikstof uitstoot en dat is goed nieuws voor de luchtkwaliteit. Ook kan het tot 10 procent brandstofbesparing opleveren. Het is geschikt voor vrijwel alle auto’s op diesel, zonder dat een aanpassing nodig is. Wel wordt consumenten aangeraden om navraag te doen bij de dealer, in verband met eventuele garantieaanspraken.

Raadslid Van den Hoek van Wij Putten: “Zo op het oog allemaal positieve argumenten, maar eerlijk is eerlijk: blauwe diesel is wel duurder dan gewone diesel. Het prijsverschil kan oplopen tot zo’n 30 cent per liter.” Toch heeft hij het college gevraagd of de gemeente Putten ook overstapt op blauwe diesel. “Het mag dan wat duurder zijn, het is wel beter voor het milieu. Het maakt wel wat uit of de gemeente wekelijks met een vervuilende vuilnisauto door de woonwijken rijdt, of met een schone dieselauto.” Ook wil Van den Hoek weten of bij gemeentelijke aanbestedingen, bijvoorbeeld WMO-vervoer, leerlingenvervoer of bij infrastructurele werken het gebruik van schone brandstof een extra pre is. Het raadslid heeft zelf ook blauwe diesel getankt: “Je kan in de politiek wel veel roepen, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk ook om je gedrag.”

Meer hierover is te zien in de laatste aflevering van de vlogserie Waar is Rien, op www.wijputten.nl.