Doe-praatgroep voor kinderen van ouders met psychische en/of verslavingsproblematiek

Foto: Pixabay

Kinderen van ouders met psychische en/of verslavingsproblematiek hebben het niet gemakkelijk. Vaak is de situatie thuis zwaar, daarom staan in de KOPP-KVO groepen de kinderen centraal.

“Als iemand mij vroeg hoe het met me ging zei ik ‘goed’. Niemand zag iets aan me en niemand vroeg door. Als dat wel was gedaan had ik misschien verteld hoe slecht het met me ging”, aldus Sandra (18 jaar). Binnenkort start op de locatie jongerenwerk Welzijn Ermelo weer een KOPP-KVO doe-praatgroep voor 8 tot 12-jarigen uit Putten, Ermelo, Zeewolde en Harderwijk.

“In doe-praatgroep gaan we op een speelse manier in gesprek over de thuissituatie en wat de kinderen verder bezighoudt. Kinderen vertellen hun verhaal aan leeftijdsgenoten die in dezelfde situatie zitten en delen ervaringen. Daarnaast krijgen kinderen op een begrijpelijke en praktische manier informatie over wat de ziekte of verslaving van hun vader of moeder inhoudt en kunnen zij ondersteuning en handvatten aangereikt krijgen die het makkelijker kunnen maken in de thuissituatie. Kinderen ontdekken dat ze niet de enige zijn bij wie het thuis ‘anders’ is. Tijdens leuke activiteiten zoals samen knutselen, tafeltennissen en afwisselende spelletjes gaan we met passende rust en ruimte in gesprek met elkaar en leren we oefeningen om met de situatie thuis om te gaan”, legt Lisanne van den Hee, sociaal werker bij Welzijn Putten, uit. “Het is belangrijk dat er ruimte en begrip wordt gegeven aan het verhaal en de behoefte van het kind die opgroeit met deze problematiek. Het doel van de doe-praatgroep is dat het kind met meer vertrouwen en inzicht in eigen kunnen en mogelijkheden de relatie met zijn ouder(s) kan vormgeven en zijn eigen plek in het gezin weet te vinden… en ‘gewoon’ kind kan zijn.”

Met ouder(s) en kind zal een persoonlijk intakegesprek plaatsvinden om wederzijdse verwachtingen af te stemmen. Binnen twee maanden na de laatste bijeenkomst vindt er met ouder(s) en het kind een evaluatiegesprek plaats. Uiteraard kan men op verzoek tussentijds ook contact houden.

De doe-praatgroep 8-12 jaar start in september op de maandagmiddag van 16.00 uur tot 17.30 uur. Duur is zeven bijeenkomsten met een groepsgrootte van maximaal zes kinderen op de locatie Jongerenwerk Welzijn Ermelo aan het Raadhuisplein 10 in Ermelo.

De kinderen zijn daarnaast ook tijdens en na de laatste bijeenkomst van harte welkom bij de gezellige Regionale Inloop Jonge Mantelzorgers die maandelijks georganiseerd wordt op deze locatie. Kinderen vanaf 13 tot 16 jaar kunnen zich ook aanmelden en bij voldoende interesse start doorlopend een nieuwe groep in Harderwijk. Daarvan zijn de data nog niet bekend. Deelname is gratis.

Meer weten? Mail of bel naar [email protected] (06 3099 7361) of mail naar Lisanne van den Hee [email protected] / [email protected].