Gastvrije Randmeren exposeert in Stoomgemaal Arkemheen

Opening expositie Gastvrije Randmeren
Opening expositie Gastvrije Randmeren
Foto: Eigen foto

In Stoomgemaal Arkemheen is van woensdag 24 juli tot en met zaterdag 2 november een expositie ingericht over het werk van gebiedscoöperatie Gastvrije Randmeren: ‘Ontdek de Randmeren, je bent meer dan welkom!’

Directeur Rita Braam opende de expositie: “Vanaf vandaag kun je in Nijkerk als toeristisch bezoeker van het stoomgemaal of vergaderend met uitzicht op de Randmeren het werk van Gastvrije Randmeren ontmoeten.”

Bezoekers maken aan de hand van de vier thema’s Actie, Historie, Rust en Natuur en Genieten kennis met de Randmeren en zien ook welke rol Gastvrije Randmeren speelt in het gebied. Kom ontdekken wat ‘poffertjes’ zijn, zie dat er op de zeebodem polderbossen groeien en bekijk hoe het maaien van de waterplanten in zijn werk gaat. Een bezoek aan de expositie is interessant voor jong en oud en bovendien leuk op te nemen in een fietsrondje Nijkerk – Zeewolde! In combinatie met een mini stoomdag en een drankje met uitzicht op de polder is het een leuk dagje uit. De eerstvolgende mini stoomdag vindt plaats op zaterdag 10 augustus.

Gastvrije Randmeren is een gebiedscoöperatie, gevormd door de zestien gemeenten aan de Randmeren. Het werkgebied strekt zich uit van Hollandse Brug bij Almere tot de Roggebotsluis bij Kampen. De coöperatie beheert en onderhoudt vijftien recreatieve natuureilanden, verkoopt seizoenkaarten en zorgt voor waterplantenvrije vaar- en surfgebieden. Daarnaast is Gastvrije Randmeren dé gebiedspartner voor initiatieven als fietsveren, aanmeervoorzieningen voor horeca aan het water en in de toekomst voor de doorontwikkeling van de omliggende Zuiderzeefietsroute. De gemeenten rond het Gooimeer, Eemmeer, Nijkerkernauw en de noordelijke meren zien het als een gedeeld belang om het hele gebied gecoördineerd te beheren en te ontwikkelen. Uitgangspunt daarbij is aandacht voor de balans tussen natuur en recreatie.

Het historisch stoomgemaal ‘Hertog Reijnout’ in de Randmeren aan het Nijkerkernauw heeft een bezoekerscentrum waar een vaste tentoonstelling is ingericht. Jong en oud krijgen een goed beeld van de unieke cultuurhistorische natuurwaarden van de polder Arkemheen. Bovendien biedt het stoomgemaal diverse educatieprogramma’s voor scholen. Ook is er drie keer per jaar een gastexpositie op de eerste verdieping van het bezoekerscentrum om de polder Arkemheen op uiteenlopende wijzen uit te lichten. Tot 2 november is Gastvrije Randmeren exposant. De bovenverdieping is ook te huur als vergaderruimte.

Stoomgemaal Arkemheem is te vinden aan de Zeedijk 6 in Nijkerk. Kijk voor de openingstijden van het stoomgemaal en voor de maaldagen op www.stoomgemaal-arkemheen.nl.

De toegang tot het stoomgemaal is gratis, uitgezonderd op de maaldagen (wanneer het stoomgemaal in werking is).
Volwassenen betalen dan 4 euro en kinderen tot en met 14 jaar betalen 2 euro per persoon. Op de ministoomdag gelden andere toegangsprijzen.