Wij Putten wil geen vertraging door stikstof en stelt vragen aan het college

Ook vergunningen voor uitbreiding van veeteeltbedrijven lopen gevaar
Ook vergunningen voor uitbreiding van veeteeltbedrijven lopen gevaar
Foto: Wij Putten

Wat kan de gemeente Putten doen om te voorkomen dat nieuwe regels rond de uitstoot van stikstof de realisatie van ruimtelijke projecten in gevaar brengt? Dat is de strekking van vragen die Wij Putten het college heeft gesteld.

Aanleiding is een uitspraak van de Raad van State van 29 mei, waardoor het niet langer mogelijk is om projecten die stikstof genereren te laten doorgaan, zonder gelijk ook maatregelen te nemen om de uitstoot van stikstof te compenseren. In het verleden kon dat volgens het Programma Aanpak Stikstof (PAS) wel: het voornemen om maatregelen te nemen was voldoende om groen licht te geven aan projecten die stikstof opleveren. Uitvoering kwam later wel. Met de uitspraak op 29 mei heeft de bestuursrechter een einde gemaakt aan het op deze manier ‘op de pof’ verstrekken van vergunningen.

Wij Putten wil graag weten of dit consequenties heeft voor projecten in Putten, als het gaat om de bouw van nieuwe woningen, de reconstructie van wegen of de aanleg van bedrijventerreinen. “Het is goed dat we in het kader van Natura 2000 rekening houden met de uitstoot van stikstof, die schadelijk is voor het milieu”, zegt raadslid Joyce Kamphuis van Wij Putten. “Maar als dit dreigt te leiden tot vertraging van projecten, moeten we op tijd op zoek naar slimme oplossingen. We zijn nu goed op dreef met bouwplannen en we willen voorkomen dat er een kink in de kabel komt.”

Mocht de uitspraak van de Raad van State gevolgen hebben voor Puttense projecten, dan wil Wij Putten graag weten hoe het college hiermee omgaat en of het zinvol is om de zaak in VNG-verband aan de orde te stellen. Kamphuis heeft gevraagd om schriftelijke beantwoording van de vragen.