Buurtbemiddeling Putten zoekt vrijwilligers die actief bijdragen aan de leefbaarheid van het dorp

Foto: Gemeente Putten

Het aantal meldingen van burenoverlast is de afgelopen vijf jaar met veertig procent gestegen. Buurtbemiddeling helpt om burenruzies op te lossen.

Radiolawaai, blaffende honden, een overhangende boom, pesterijen, stankoverlast. Zomaar enkele voorbeelden die oorzaak kunnen zijn van irritatie onder buren en buurtbewoners, soms oplopend tot diepgaande conflicten. Dat is jammer, want dat gaat ten koste van de leefbaarheid, de gezondheid en het leefplezier.

Buurtbemiddeling in Putten is een initiatief van de gemeente, de woningstichting en de politie. Getrainde vrijwilligers luisteren naar het verhaal van beide buren. Zij geven geen oordeel en zijn neutraal. De buurtbemiddelaars zijn allen gecertificeerd. Meldingen komen binnen via inwoners, kerken, woningcorporaties, gemeenten of politie. Buurtbemiddelaars gaan altijd met z’n tweeën en komen niet met oplossingen. Zij stimuleren de buren zelf tot een oplossing te komen. Zij kiezen geen partij ook al worden zij daar soms wel toe uitgedaagd: “begrijpt u wel”, of “vindt u ook niet dat…”.

De kunst van buurtbemiddeling is het goed luisteren naar beide buren. Zijn beide buren apart gehoord en zijn beide buren bereid met elkaar in gesprek te gaan? Dan volgt het bemiddelingsgesprek. Dit gebeurt op neutraal terrein. Buurtbemiddelaars proberen begrip te laten ontstaan voor elkaar. Als die wil er is, is dat het begin van een oplossing. Dan blijkt vaak dat de andere partij helemaal niet zo’n onverbeterlijk, asociaal figuur is, maar ook gewoon voor rede vatbaar. Lukt dat niet in een eerste ontmoeting? Dan proberen de buurtbemiddelaars het op een later tijdstip nog eens, als de emoties wat minder zijn. Coördinator Hettie Schoonhoven: ‘Het is mooi te zien dat buurtbemiddelaars een zetje geven, zodat er toenadering ontstaat in een conflict en men zelf tot oplossingen komt.’

Buurtbemiddeling Putten zoekt versterking van het team. Buurtbemiddeling biedt nieuwe vrijwilligers een leerzame, zinvolle en interessante tijdsbesteding waarin actief een bijdrage wordt geleverd aan de leefbaarheid van het dorp. Vrijwilligers krijgen een professionele training conflictbemiddeling waar zij altijd wat aan hebben, zowel in het werk als bemiddelaar als privé. Verder biedt Buurtbemiddeling begeleiding en ondersteuning. Vrijwilligers krijgen steeds meer ervaring in luisteren, vragen stellen, gesprekken leiden, contact leggen en het helpen herstellen van de communicatie.

Belangstellenden die interesse hebben om als buurtbemiddelaar aan de slag te gaan of die vragen hierover hebben kunnen contact opnemen met coördinator Hettie Schoonhoven, zij is bereikbaar via het e-mailadres [email protected] of telefonisch via telefoonnummer 06 204 60 298.