Stemmen op de leden van het Europees parlement

Foto: Redactie

Ook in Putten zijn de stembussen voor de verkiezing van de leden van het Europees parlement vanmorgen om 7.30 uur opengegaan. Bij het stembureau in Woonzorgcentrum De Schauw druppelde het publiek binnen om hun stem uit te brengen.

De verkiezing van de leden van het Europees Parlement wordt eens in de vijf jaar gehouden. Deze verkiezingen vinden niet in alle lidstaten op dezelfde dag plaats. De lidstaten mogen namelijk zelf bepalen op welke dag ze naar de stembus gaan. Dit moet alleen wel gebeuren binnen een periode die begint op een donderdagochtend en eindigt op de daaropvolgende zondag. In Nederland wordt er meestal op woensdagen gestemd maar omdat dit niet binnen die termijn valt is er gekozen voor de eerstvolgende dag na de woensdag.
Alle inwoners van de Europese Unie mogen dus stemmen tussen donderdag 23 mei en zondag 26 mei. Ook in het Verenigd Koninkrijk wordt vandaag gestemd.

Morgen (24 mei) gaan Tsjechië en Ierland naar de stembus, terwijl zaterdag (25 mei) bewoners van Slowakije, Letland en Malta hun stem mogen uitbrengen. In Tsjechië mogen de inwoners zelfs over twee dagen verspreid stemmen, dus ook op deze zaterdag.

Op zondag gaat de meerderheid van de lidstaten naar de stembus. Dat zijn België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Litouwen, Portugal, Bulgarije, Estland, Griekenland, Kroatië, Luxemburg, Oostenrijk, Roemenië, Slovenië, Hongarije, Denemarken, Finland, Polen, Zweden, Spanje en Cyprus. De uitslagen zullen dan zondagavond weer binnendruppelen. Op dinsdag 4 juni wordt de officiële uitslag bekend gemaakt.

Vandaag (donderdag 23 mei) is het overal in Nederland nog mogelijk om te stemmen tot 21.00 uur. Neem hiervoor wel de stempas en een identiteitsbewijs mee.