Kom met ideeën voor kleinschalige evenementen om de bevrijding te vieren

Foto: Gemeente Putten

Om de bevrijding te vieren die vijfenzeventig jaar geleden plaatsvond, wordt iedereen die ideeën heeft over een kleinschalig evenement met de school, buurthuis, bibliotheek of vereniging opgeroepen om zich aan te sluiten bij het regionale programma Veluwe Remembers.

Hierbij wordt aandacht gevraagd voor de verhaallijnen over de Market Garden (met daarbij de evacuatie), de Joodse geschiedenis in de oorlog en de bevrijding door de Canadezen.

Het regionale programma Veluwe Remembers is een onderdeel van het provinciale programma Gelderland Herdenkt. Dit programma is gericht op het herdenken, het beseffen van de vrijheid en het vieren daarvan. Van september 2019 tot en met mei 2020 wordt er op alle mogelijke manieren aandacht besteed aan het feit dat de Veluwe 75 jaar geleden werd bevrijd. Daar horen grote en kleine evenementen bij. Van grote festivals in Arnhem en Wageningen tot kleine exposities, lezingen, speciale concerten, noem maar op.

Veluwe Remembers wil dan ook graag dat kleinere initiatieven in wijken en buurten worden gestimuleerd. Daarvoor is een zogenaamde ‘poppyregeling’ in het leven geroepen. Kleine projecten kunnen een bescheiden financiële bijdrage aanvragen én meedoen met de communicatie voor het grote publiek via speciale websites en apps. Bij alles binnen Veluwe Remembers wordt gezocht we naar de verbinding met elkaar. Het is mooi als de ideeën aansluiten bij wat er verder gebeurt op de Veluwe. Het is ook mooi als de ideeën een basis vormen voor het herinneren en het vieren in de volgende jaren.

Vanaf maandag 20 mei kunnen aanvragen worden ingediend via de website www.arnhem.nl. Deze regeling sluit op maandag 10 juni. De maximale bijdrage die kan worden gevraagd is 750 euro onder voorbehoud van cofinanciering van de initiatiefnemer, de betrokken gemeente of derden. Cofinanciering kan ook bestaan uit geld, vrijwilligersuren, het beschikbaar stellen van middelen of goederen. Als er meer aanvragen zijn dan het beschikbare budget is, zal verdeling naar rato plaatsvinden.

De volledige poppyregeling staat op de projectpagina van de website www.veluweop1.nl. Voor vragen kunnen belangstellenden terecht bij het subsidiebureau van de gemeente Arnhem via het e-mailadres [email protected].