Burgerinitiatief door gemeenteraad van tafel geveegd

Foto: Redactie

Ondanks het ophalen van 887 handtekeningen zijn de voetbalverenigingen SDC Putten en Rood-Wit er niet in geslaagd hun burgerinitiatief met betrekking tot het groot onderhoud van de voetbalvelden op de agenda van de gemeenteraad te krijgen.

Dit werd gisteravond duidelijk tijdens de gemeenteraadsvergadering. Het CDA en Gemeentebelangen hebben nog een poging gedaan om dit burgerinitiatief wel te bespreken tijdens een commissievergadering. Maar volgens het collegevoorstel moest het burgerinitiatief groot onderhoud gras- en kunstgrasvelden bij de voetbalverenigingen SDC Putten en Rood-Wit ’58 worden afgewezen, omdat het niet aan de eisen voldoet.

Begin april dienden de voetbalverenigingen SDC Putten en Rood-Wit ’58 een burgerinitiatief in voor groot onderhoud (kunst)grasvelden. De indieners vragen hierin of de gemeente Putten, net als in het verleden, weer zorg wil dragen voor het jaarlijkse groot onderhoud bij de beide voetbalverenigingen.

Albert de Bruin, voorzitter van SDC, gaf tijdens het spreekrecht voor burgers aan: “We zijn met de rug tegen de muur een burgerinitiatief gestart en maar liefst 887 mensen hebben het ondersteunt. Dan komt het college met een voorstel waarin twaalf juridische verwijzingen zijn opgenomen. Om zo het burgerinitiatief naar de prullenbak te verwijzen. Ons voorstel is duidelijk, we vragen of de gemeente het groot onderhoud van onze velden weer terug wil nemen. Omdat een onafhankelijk onderzoeksbureau op dit moment bezig is om het onderhoud van alle verenigingen in kaart te brengen vragen wij om de behandeling van het burgerinitiatief uit te stellen tot oktober. In augustus is het onderzoek namelijk afgerond en het lijkt me prima om dan alles tegelijk te behandelen.”

CDA’er Van Schoor wordt niet blij van de werkwijze van de gemeente. “We zijn blij met dit soort initiatieven en vinden het belangrijk om te horen wat burgers ergens van vinden. Hier ligt een burgerinitiatief met 887 handtekeningen en wij wijzen dat af. Het CDA wil dat we dit serieus nemen. Ze vragen geen subsidie en geen accommodatieplan maar alleen om de mogelijkheid te onderzoeken om het groot onderhoud van de verenigingen over te nemen. Dat hebben we de afgelopen tien jaar ook zorg voor gedragen. De gemeente gaat juridische regelgeving aandragen, maar wat mij betreft zijn we geen knip voor de neus waard als we er niet met elkaar over willen spreken. We hebben de mond vol van burgerparticipatie, maar als het lastig wordt dan zijn we niet thuis.”

Met uitzondering van de fracties van het CDA en Gemeentebelangen gaf de gemeenteraad aan dat ze in de toekomst, na afronding van het onderzoek, over dit onderwerp verder willen praten.