Bespaar water om ook volgende generaties te voorzien van betrouwbaar en betaalbaar drinkwater

Foto: Vitens

Water besparen is nodig, om ook de generaties na ons te voorzien van betrouwbaar en betaalbaar drinkwater. Wie staat er wel eens bij stil hoeveel water er wordt gebruikt?

We douchen met drinkwater, spoelen door met drinkwater en sproeien de tuin met drinkwater. In totaal gaat het om zo’n 120 liter per persoon per dag. Daar valt dus nog wel wat winst te behalen. Met onderstaande tips helpt Vitens om water te besparen. Ook laat Vitens zien wat zij zelf doen aan waterbesparing. Als we allemaal zuinig zijn op ons water dan is dat niet alleen duurzaam, maar ook goed voor de portemonnee.

Drinkwater is gemakkelijk te besparen door een minuut korter te douchen. Tijdens een gemiddelde douchebeurt van 8,3 minuten wordt er ongeveer zeventig liter drinkwater gebruikt. Dat is meer dan de helft van het drinkwater dat dagelijks wordt gebruikt. Door een minuut korter te douchen wordt er al zo 42,5 liter per persoon per week bespaard. Dat is ruim 2200 liter per jaar. Door een waterbesparende douchekop te gebruiken, bespaart een gemiddeld huishouden ook  al 8500 liter per jaar.

Ook loont het om het hele jaar door water uit de regenton te gebruiken. Hoewel driekwart van de Nederlanders een tuin heeft, gebruikt maar slechts een derde een regenton. En dat terwijl een kwartier de tuin sproeien 100 liter water kost. Hemelwater is gratis en perfect om planten water te geven of de auto schoon te maken. Overigens gaat ramen lappen ook prima met regenwater.

Een derde van de Nederlanders gebruikt nooit de spoelonderbreker van het toilet. Dagelijks gebruiken we ongeveer 20 liter water om het toilet door te spoelen. Door de juiste spoelknop op het juiste moment te gebruiken wordt ongeveer de helft aan water bespaard. Vervang ook oude wc’s, want een nieuwe heeft een kleiner reservoir.

Draai ook de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen. Zonde van al dat kostbare drinkwater dat gewoon wegloopt, zonder dat het nodig is. Gedurende twee minuten poetsen spoelt er veertig liter door de gootsteen. Door de kraan even dicht te draaien, worden enorme hoeveelheden water bespaard.

De laatste tip van Vitens is om lekkende en druppelende kranen te vervangen, want een lekkende kraan kost soms wel duizenden liters per jaar. Flinke waterverspilling dus. Bespaar dus veel water door oude kranen te vervangen en kies dan gelijk voor een mengkraan met een energie- en waterbesparende functie.