Wij Putten: informeer burger over asbestdaken

Foto: Wij Putten

Wat doet de gemeente Putten om eigenaren van gebouwen met asbestdaken te stimuleren om tijdig hun daken te saneren? Dat is een van de vragen die de fractie van Wij Putten schriftelijk over deze materie aan het college heeft voorgelegd.

Asbestdaken zijn vanaf eind 2024 verboden en moeten voor die tijd worden vervangen door daken van een ander materiaal, of de gebouwen moeten volledig worden gesloopt. Volgens cijfers van de provincie ligt er in Gelderland nog 23 miljoen vierkante meter aan asbestdaken. “Dat is een enorme klus”, zegt raadslid Joyce Kamphuis van Wij Putten. “Niet voor niets heeft de provincie opgeroepen om het tempo van sanering op te voeren.”

Om te beginnen wil Kamphuis van het college weten hoeveel asbestdaken er in Putten gesaneerd moeten worden en om hoeveel vierkante meter het gaat. Ook vraagt ze of Putten gebruikmaakt van de ondersteuning die de provincie biedt bij het organiseren van informatiebijeenkomsten voor bewoners die een dak moet laten saneren. “De provincie verleent hier subsidie voor en biedt hulp bij de communicatie. De gemeente Barneveld heeft hier ook al gebruik van gemaakt. Met een relatief groot buitengebied valt te verwachten dat ook in Putten hier veel belangstelling voor is”, aldus het raadslid.

Tot slot heeft Kamphuis het college gevraagd in hoeverre er gebruik wordt gemaakt van de regeling ‘Nu slopen, later bouwen’, die in 2015 op initiatief van Wij Putten tot stand is gekomen. De regeling houdt in dat eigenaren van bebouwing in het buitengebied opstallen in een databank kunnen laten registreren, zodat zij bij sloop het recht behouden om er later iets voor terug te bouwen. “Zo snijden ze zich niet in de vingers als ze een vervallen schuur opruimen. We hebben dit destijds voorgesteld om verrommeling in het buitengebied tegen te gaan”, zegt Kamphuis. “Het staat los van de problematiek rond de asbestdaken, maar de regeling kan ondernemers wel over de streep trekken om een oude schuur met een dak van asbest tijdig op te ruimen.”

Kamphuis heeft het college gevraagd schriftelijk op de vragen te antwoorden.