Blijft de VVD grootste partij in Gelderland of wordt het toch Forum voor Democratie?

Foto: Redactie

Net als in de rest van Nederland hebben de kiezers in de provincie Gelderland gisteren massaal gekozen voor Forum voor Democratie. Deze partij komt de Provinciale Staten binnen met acht zetels. De grootste partij blijft de VVD, maar die moet na deze verkiezingen wel een zetel inleveren en komt daarmee ook op acht zetels.

Het CDA heeft twee zetels verloren en komt in de Provinciale Staten met zeven zetels. Groen Links heeft het aantal zetels kunnen verdubbelen en komt met zes zetels in de Staten. De PvdA gaat van zes naar vijf zetels, D66 krijgt er vier evenals de ChristenUnie. De PVV komt, net als de SP en de SGP, op drie zetels. De Partij voor de Dieren en 50 Plus komen, na de verkiezingen die gisteren werden gehouden. beiden met twee zetels in de Provinciale Staten. Denk en Jezus leeft hebben geen zetels kunnen veroveren in Gelderland. De totale opkomst voor de verkiezingen in Gelderland was 57 procent.

In Putten is er wel wat anders gestemd dan de uitslagen die in de provincie zijn te zien. In Putten heeft de ChristenUnie de meeste stemmen ontvangen en is daarmee de grootste partij. De ChristenUnie kon een winst van 373 stemmen noteren. Het CDA is, ondanks een verlies van 435 stemmen, de tweede partij van Putten geworden. Forum voor Democratie (FvD) is op de derde plek terecht gekomen met 1778 stemmen. FvD wordt wel op de voet gevolgd door de SGP. Zij eindigen met 1737 stemmen op de vierde plaats.

Daarna volgen de VVD (1492 stemmen), de PVV (705 stemmen), 50PLUS (393 stemmen), GroenLinks (382 stemmen), PvdA (334 stemmen), D’66 (332 stemmen), Partij voor de Dieren (271 stemmen) en de SP (231 stemmen). De lokale partijen, Jezus leeft en Denk konden rekenen op de stem van minder dan honderd Puttenaren. In Putten is 64.60 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus gegaan.