Gemeentebelangen wil dat de voorrangsregeling voor statushouders wordt geschrapt

Foto: Archief

Vooral vanuit Syrië en Eritrea komen vluchtelingen naar Nederland. Zij krijgen een tijdelijke opvangplek in een asielzoekerscentrum. Als het asiel wordt toegewezen, krijgen migranten een verblijfsvergunning. Ze zijn dan statushouders. Iedere gemeente is verplicht woonruimte te bieden aan een aantal statushouders. Hoeveel dat er zijn, wordt bepaald door het Rijk en is afhankelijk van het aantal inwoners.

Statushouders worden in Putten met voorrang gehuisvest door de woningbouwstichting. In andere plaatsen waar voldoende woningen zijn, levert dat geen problemen op. Maar in Putten zijn de wachtlijsten voor een huurwoning lang en naast de statushouders zijn er ook veel Puttenaren die woonruimte zoeken. Er zijn Puttenaren die al jarenlang op de wachtlijst staan voor een woning. Sommigen hebben zich, vaak noodgedwongen, hun toevlucht gezocht op een vakantiepark waar zij illegaal wonen. In de huidige situatie krijgt de statushouder in Putten voorrang op de wachtlijst voor een woning. Een statushouder heeft nu veel sneller een woning in Putten en dáár wil Gemeentebelangen vanaf.

De beste oplossing voor het woningtekort, is zo snel mogelijk nieuwe huizen bouwen. Wat Gemeentebelangen betreft beginnen we morgen aan Putten-Zuid. Dat wil de huidige coalitie niet die wil eerst nog eens goed nadenken of er nog andere woningbouwplekken geschikt zijn. Gemeentebelangen verwacht niet dat deze coalitie in staat is om de woningbouw komende jaren te versnellen. Wij Putten roept wel: “bouwen, bouwen, bouwen”, maar zelfs de in het coalitieakkoord beloofde honderd woningen per jaar, wordt nog steeds niet gehaald.

Gemeentebelangen wil dat de voorrangsregeling voor statushouders wordt geschrapt. Een goede stap is ook om statushouders onder te brengen in tijdelijke huisvesting. Statushouders komen net als andere Puttenaren op de wachtlijst voor een woning te staan.

In Putten is er een wachtlijst van zeven jaar en is het ook voor de statushouder dadelijk gewoon aansluiten in de rij. Om dit te doen moet de huisvestingsverordening door de gemeenteraad worden aangepast zodat statushouders niet meer voorrang krijgen op een sociale woning in Putten. Gemeentebelangen gaat tijdens de raadsvergadering, die vanavond (donderdag 7 maart) wordt gehouden, vragen of de andere politieke partijen dit willen steunen.