Een ‘doe-praat’ groep voor kinderen van verslaafde ouders

Foto: Pixabay

Tactus en Welzijn starten binnenkort weer de regionale ‘doe-praat’ groep ‘Alles op z’n KOPP!’. Deze bijeenkomsten zijn speciaal voor kinderen van verslaafde ouders.

Het is voor een kind niet gemakkelijk wanneer een van zijn ouders verslaafd is. Ouders willen het beste voor hun kind en willen kinderen niet met hun ziekzijn belasten. Toch voelen kinderen feilloos aan wat er aan de hand is. Ieder kind gaat op zijn eigen manier om met de ziekte (verslaving) van ouders. Het ene kind gaat piekeren, de ander wordt zorgzaam, boos of laat probleemgedrag zien. In deze situatie hebben ouders alswel kinderen ondersteuning nodig.

Voor deze kinderen is er een ‘doe-praat’ groep. Dit aanbod wordt aangeboden door Evelyne van Dijk van Tactus en Lisanne van den Hee van de regionale servicepunten mantelzorg vanuit de locatie Jongerencentrum WE, gevestigd aan het Raadhuisplein 10 in Ermelo. Dit is tevens de locatie van de maandelijkse regionale inloop voor Jonge Mantelzorgers.

Het doel van de ‘doe-praat’ groep is om het kind meer vertrouwen en inzicht te geven in eigen kunnen. En zo krijgt het kind meer mogelijkheden om de relatie met de ouder(s) vorm te geven en ook een eigen plek in het gezin vinden. Daarnaast kan het ‘gewoon’ kind zijn. De (h)erkenning van de kinderen onderling wordt op een natuurlijke wijze gedeeld. Feit dat ze niet alleen met deze zorg te maken hebben was voor de deelnemers van een vorige groep een eye-opener. De waardering naar elkaar was positief gezellig en er was veel ruimte voor ontspanning middels een sportieve-, creatieve of spelletjes activiteit.

Deze ‘doe-praat’ groep is voor kinderen tussen 8 en 12 jaar die in Harderwijk, Ermelo en Putten wonen. Met ouder(s) en kind zal een persoonlijk intakegesprek plaatsvinden om wederzijdse verwachtingen af te stemmen. Binnen twee maanden na de laatste bijeenkomst vindt er met ouder(s) en kind een evaluatiegesprek plaats. Uiteraard kan men op verzoek tussentijds ook contact houden.

De bijeenkomsten voor kinderen van 8 tot 12 jaar start medio maart op de maandagmiddag van 16.00 uur tot 17.30 uur met een groepsgrootte van maximaal zeven kinderen. Deelname is gratis. Belangstellenden voor deze bijeenkomsten kunnen zich, tot uiterlijk 15 maart 2019, aanmelden voor de nieuwe KOPP-KVO groep 8 tot 12 jaar. Stuur hiervoor een email naar evelyne van Dijk [email protected] of Lisanne van den Hee [email protected]. Bellen kan ook naar telefoonnummer 06-30997361.

Voor kinderen van 13 tot 16 jaar zal bij voldoende interesse een nieuwe groep starten vanuit Harderwijk. Ook hiervoor kan gemaild of gebeld worden naar bovenstaande informatie.