Schildersbedrijven en MBO slaan handen ineen

Foto: Eigen foto

Landstede Opleidingen heeft een nieuw aanbod praktijkonderwijs gelanceerd gericht op het schildersvak. De studieopzet is een samenwerking tussen Landstede Opleidingen in Harderwijk, Meiling uit Putten, Van Buuren uit Ermelo en Jur van de Beek uit Nijkerk.

Vertegenwoordigers van het schildersbedrijf starten samen met docent Jaap van der Hoek en directeur Pim Hulsman van Landstede opleidingen de nieuwe richting. De nieuwe praktijkopleiding is in het leven geroepen om een nieuwe lichting werknemers de kans te bieden om via een praktische route het vak goed te leren. De nieuwe lichting MBO-ers krijgt zo de kans om direct van binnenuit bij de bedrijven het schildersvak onder de knie te krijgen. Hierbij profiteert de cursist van soms wel bijna honderd jaar ervaring.

De opleiding is gebaseerd op BBL-niveau 2 en leidt de leerling op tot medewerker schilderen. Er is plaats voor minimaal twaalf en maximaal vierentwintig leerlingen. Er wordt één dag per week les gegeven. De inhoud van de opleiding bestaat uit lessen ‘onderhoud’, ‘decoratief’ en ‘vrije keus’, waarbij een halve dag theorie wordt gegeven bij Landstede in Harderwijk. De deelnemende bedrijven verzorgen hierbij gastcolleges. Daarnaast is er een halve dag praktijkles bij diverse lopende projecten in de regio. Dit gebeurt in samenwerking met Hotspots, een werkleerplek bij een bedrijf waar getraind kan worden op specifieke vakbekwame specialismen.

Directeur van Landstede, Pim Hulsman vertelt: “Het schildersvak is een ambacht, dat we graag willen overbrengen op jongeren. We willen in feite het schildersgilde nieuw leven inblazen. Naast schilderen, technieken en materialen leren de deelnemers in de praktijk meer over kleuren. Ze worden uitgedaagd om zaken mooier te maken en te verfraaien, heel concreet, direct toepasbaar en motiverend. Passie is de moverende kracht die de uiteindelijke kwaliteit bepaalt. De studenten leren verschillende werkzaamheden individueel en in teamverband uit te voeren. Het is een afwisselende baan met diverse doorgroeimogelijkheden. De opleiding is geïntegreerd in de bedrijven.”

Mathijs Meiling van Meiling uit Putten: “Op deze manier willen we jonge mensen uit de regio de kans geven om uit te groeien tot échte vakmensen. Door het bieden van een baangarantie, snijdt het mes aan twee kanten: wíj goed opgeleide, duurzaam inzetbare specialisten, zij een uitstekend toekomstperspectief bij mooie werkgevers in de buurt. We gaan altijd voor ambachtelijke kwaliteit en duurzame relaties. Deze unieke samenwerking is sociaal, ethisch, duurzaam en verantwoord ondernemen op z’n best. Ook dát is mooier maken.”

Iedereen die ambities heeft om als vakschilder aan de slag te gaan, met uitzicht op een uitstekende baan bij gerenommeerde schildersbedrijven in de buurt kan zich inschrijven voor de opleiding. Inschrijven voor de opleiding kan tot en met 1 april 2019 bij Mathijs Meiling via de email mathijs@meilingputten of rechtstreeks bij de aangesloten Hotspots in de regio.