Wij Putten zendt academie live uit

Foto: Wij Putten

Wij Putten zendt komende dinsdag 5 februari de academieavond over een nieuwe vorm van burgerparticipatie live uit. Het gaat over het zogeheten Recht om de gemeente uit te dagen.

Wij Putten wil graag blijven vernieuwen. Dorpsgesprekken en academieavonden houden, de wijk ingaan, de vlog van raadslid Rien van den Hoek, het zijn allemaal voorbeelden van een andere manier van politiek bedrijven en de burger betrekken. “Onze ervaring is dat inwoners niet zo snel naar het gemeentehuis komen of aankloppen bij politieke partijen. Daarom organiseren we laagdrempelige bijeenkomsten en zoeken we de mensen op. Dat kan door bij mensen thuis aan te bellen, maar ook virtueel via internet”, zegt Arap-John Tigchelaar, commissielid van Wij Putten.

De academieavond gaat over een nieuwe ontwikkeling op het gebied van burgerparticipatie. Kern van een nieuw recht is dat inwoners taken van de gemeente kunnen overnemen als zij denken dat ze iets beter, slimmer of goedkoper kan. Hoe zoiets in de praktijk handen en voeten kan krijgen, komt in deze Wij Putten Academie aan de orde. Als deskundige is Evert van Schoonhoven uitgenodigd, adviseur Helpdesk NLZVE (Nederland Zorgt Voor Elkaar, werkt in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten). Hij laat zien wat er mogelijk is aan de hand van een aantal voorbeelden, zoals een bewonersinitiatief om afval beter te scheiden en bewoners die de organisatie van een lokaal festival overnemen, of hun eigen park beheren.

Deze academieavond is via de Facebookpagina van Wij Putten live te volgen. “Het is nog een experiment, maar dit onderwerp is erg geschikt om mee te beginnen. Het is belangrijk om met live-uitzendingen ervaringen op te doen. We gaan hiermee experimenteren en kijken of het voorziet in een behoefte”, aldus Tigchelaar.

Gewoon aanwezig zijn kan natuurlijk ook, de toegang is vrij. De academieavond vindt plaats in Bowling en Partycentrum Putter Eng, aan de Engweg 6a en begint om 19.30 uur. De zaal is open vanaf 19.15 uur. Iedereen is welkom. De uitzending begint om 19.30 uur.