‘Aantal gepleegde misdrijven met tien procent gedaald’

Foto: Redactie

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst die door de gemeente Putten gisteren (donderdag 3 januari) in Stroud werd gehouden konden bezoekers kennismaken met de diverse gebruikers van Stroud. Ook waren er optredens te zien van de Kajuitzangers en Fanfarecorps Excelsior.

Excelsior bestaat dit jaar precies honderd jaar en dat willen ze in 2019 groots vieren. “Na een moeilijke periode waarin we het ledenaantal zagen afnemen zijn we nu weer aan het groeien. We hebben de afgelopen jaren dertig jeugdleden mogen verwelkomen”, vertelt dirigent Adriaan Bruinink. “U gaat het komende jaar nog veel van ons horen.”

Burgemeester Lambooij gaf aan dat de jaarwisseling in Putten zonder incidenten is verlopen. “Ik ben daar blij mee. Beelden vanuit onder meer Scheveningen laten zien hoe het ook fout kan gaan. Kijkend naar de jaarcijfers van de politie over 2018 constateer ik dat het in Putten veiliger is geworden. Het aantal gepleegde misdrijven was reeds in 2017 fors gedaald, maar is in 2018 weer verder gedaald met tien procent. Een compliment aan de politie is dan ook zeer op z’n plaats. Zij kunnen het echter niet alleen; samen met u als alerte burger kunnen we van Putten een nog veiliger gemeente maken.”

Lambooij vervolgt: “We weten niet wat 2019 ons brengen gaat. Vanzelfsprekend weten we wel wat er allemaal op de planning staat. Gewoontegetrouw is het jaar na de gemeenteraadsverkiezingen meestal het jaar van de oogst. Naast de heropening van ons totaal gerenoveerde gemeentehuis zijn ook een aantal infrastructurele zaken, de verdere implementatie van ons dienstverleningsconcept, de start van de wijk Rimpeler en het beheersbaar maken van de kosten voor de jeugdzorg in het oog lopende projecten. Voor wat het laatste item betreft zijn de vooruitzichten weinig hoopgevend. Zo las ik ergens dat het tekort op de jeugdzorg nationaal tot zo’n 850 miljoen euro oploopt. Ook in Putten lijkt dit geen eenvoudig dossier te zijn. Het is mooi en waardevol om de ambitie te hebben een zorgzame en barmhartige gemeente te willen zijn maar het is ook verstandig om daarbij de kosten niet uit het oog te verliezen.”

Lambooij vervolgt: “Economisch lijkt het In Putten en in Nederland goed te gaan. Het kabinet wil ons laten geloven dat we er in dit jaar in financiële zin allemaal op vooruitgaan. Eerlijk gezegd geloof ik daar helemaal niets van. Ik vrees dat met name de directe gevolgen van het klimaatakkoord groot zullen zijn. Weliswaar wordt gesteld dat die gevolgen worden gecompenseerd door de verlaging van de inkomstenbelasting, maar ik constateer dat er sprake is van een geprognotiseerde inflatie van 2.5 procent, een stijging van de BTW van zes naar negen procent en een forse verhoging van de autoverzekering. Als je dan ook nog geld moet uitgeven voor een warmtepomp en isolatie terwijl je op fossiele brandstof aangedreven auto in rap tempo aan waarde vermindert, moet ik nog zien dat er onder de streep werkelijk een verbetering valt waar te nemen. Als je dan in ons grote buitengebied woonachtig bent en in de komende vijf jaren ook nog wordt geconfronteerd net een verplichte asbestsanering dan komt daar nog een forse kostenpost bij. Overigens zal naar mijn mening een nadere detaillering van het klimaatakkoord ertoe leiden dat de gemeenten voor een belangrijk deel zullen worden belast met de uitvoering van het een en ander. Ook voor de gemeente Putten zal het in de komende jaren een hele toer zijn.”

Lambooij wil nog wel de agrariërs in ons dorp een hart onder de riem steken. “Ik hoop dat het na een jaar van extreme droogte, de kosten voor fosfaatrechten, dalende melkprijzen (die gelukkig nu weer boven kostprijs zitten) en de gevolgen van de fipronil-affaire nu ook voor hen een goed jaar mag worden.”