Expositie over kerstgroepen en oude kerstversiering bij museum De Tien Malen

Foto: De Tien Malen

Historisch Museum De Tien Malen is de afgelopen weken in kerstsfeer gebracht. Vanaf morgen (zaterdag 15 december) is de tijdelijke expositie over kerstgroepen en oude kerstversiering te bezichtigen.

Het thema van deze tijdelijke expositie is Kerstgroepen van alle tijden, van alle plaatsen’. De expositie is ingericht door Els Schipper (oude kerstversieringen) en Gerard Blom (ongeveer 150 kerstgroepen). Voor de kinderen zijn er diverse activiteiten.

Kerstgroepen met en zonder kerststal mogen zich verheugen in een toenemende populariteit. In huishoudens van alle gezindte staan ze rond de kerstdagen opgesteld. Veel fanatieke verzamelaars exposeren hun kerstgroepen in de kerstperiode in kerken, buurthuizen en musea. “We schrijven het jaar 1223. Het is kerstavond, 24 december, in het plaatsje Greccio, ItaliĆ«. Franciscus Bernardone wil tijdens de kerstviering de mensen laten ervaren hoe de geboorte van Jezus in Bethlehem heeft plaatsgevonden. Franciscus vraagt aan een lokale edelman, Giovanni Velita, een lege kribbe met stro en een levende os en ezel in een grot te plaatsen. Daarna zijn kerstgroepen in diverse uitvoeringen ontstaan en enkele worden nu tentoongesteld in ons museum”, aldus Henk van der Zwaag van het Puttens Historisch Genootschap. “Wees welkom en ontdekt de mooie en inspirerende kerstgroepen en kerstversieringen.

Historisch Museum De Tien Malen is gevestigd aan de Garderenseweg 97 in Putten. De openingstijden zijn van zaterdag 15 december tot en met zaterdag 5 januari 2019, iedere woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag (ook 2e Kerstdag) van 13.00 uur tot 16.00 uur. De entreeprijs bedraagt 3.00 euro p.p. voor volwassenen, kinderen tot vier jaar mogen gratis naar binnen. Voor kinderen van 4 tot 12 jaar wordt 1.50 euro gevraagd. De museumkaart is geldig en PHG – deelnemers mogen gratis naar binnen op vertoon van hun deelnemerskaart.

Kijk voor meer informatie op de website van het museum www.detienmalen.nl.