Jan Jacob van Dijk krijgt mispelbloempenning 2018

Foto: CDA Gelderland

Oud-gedeputeerde Van Dijk heeft gisteravond de mispelbloempenning ontvangen van de Gelderse CDA Statenfractie. Hij krijgt de prijs voor zijn jarenlange inzet voor de Gelderse inwoners.

Jan Jacob van Dijk heeft de belangen van Gelderland en de Gelderse inwoners jaren lang behartigd. Ruim zeven jaar als gedeputeerde voor Gelderland en ook daarvoor als lid van de Tweede Kamerfractie.

Fractievoorzitter Harold Zoet, die de prijs overhandigde, verwoordde het als volgt: “Provinciaal was Jan Jacob een van de architecten van het huidige coalitieakkoord. Landelijk, maar ook in Gelderland was hij een voortrekker op het gebied van duurzaamheid. Hij durfde zijn nek uit te steken en de grote stappen, die zo nodig zijn in de energietransitie, ook te zetten.” Zoet benadrukte daarnaast de inzet van Van Dijk voor boeren: “Hij had ook oog voor agrariĆ«rs en de moeilijkheden waar zij mee te maken hebben. Hij voerde een strijd voor een eerlijke prijs voor boeren voor hun producten. Hij gaf hen de mogelijkheid hun bedrijf uit te breiden, mits er extra maatregelen kwamen op het gebied van milieu, dierenwelzijn, volksgezondheid en ruimtelijke kwaliteit: het zogeheten plussenbeleid.” Jan Jacob van Dijk toonde zich zeer verguld met de penning.

De CDA Statenfractie reikt sinds 2016 een keer per jaar de mispelbloempenning uit aan een persoon die zich in het afgelopen jaar bijzonder verdienstelijk gemaakt op het gebied van verbinden. Dat kan zijn op het raakvlak inwoners/gemeente of gemeente/provinciaal, maar ook gemeente/nationaal of provinciaal/nationaal en andersom. Hij of zij heeft intensieve contacten en is een pure belangenbehartiger voor het CDA en Gelderland. De mispelbloempenning ging in eerdere jaren naar Tweede Kamerlid Jaco Geurts (2016) en naar de Winterswijkse wethouder Ilse Saris (2017).