Maatjesmiddag Inclusief Groep bij Participatiehuis Harderwijk

Foto: Inclusief Groep

De Inclusief Groep hield gisteren (donderdag 6 december) wederom de maatjesmiddag. Dit keer werd het gehouden in het Participatiehuis in Harderwijk.

Gemeenteraadsleden, colleges van burgemeester en wethouders en de beleidsambtenaren uit de gemeenten Nijkerk, Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Elburg en Oldebroek waren uitgenodigd. Met in totaal vijftien aanwezigen was de bijeenkomst een succes. Normaal gesproken wordt tijdens de Maatjesmiddag een maatje gekoppeld aan een medewerker van Inclusief Groep. Nu werd een maatje gekoppeld aan een kandidaat die vanuit de gemeente of UWV een traject volgt in het Participatiehuis.

Een aantal raadsleden sloot aan bij een workshop voor statushouders die de taalcoach Annemarie Schellekens gaf. “Samen met de statushouders hebben we gesproken over gezondheid. Dan blijkt ook wel weer hoe essentieel het is dat je de taal beheerst. Maar ook hoor je de verschillen in cultuur. Logisch dat deze mensen niet zomaar aan het werk kunnen”, aldus Liesbeth ten Have-Schoonhoven, gemeenteraadslid in Elburg. Martin Juffer en Corrie Jansen, gemeenteraadsleden uit Nunspeet, stonden samen pleisters in te pakken met Alex en Shadi. “Opvallend hoe open de kandidaten vertellen over waarom ze in het Participatiehuis aan het werk zijn”, aldus Martin Juffer.

Na 3 kwartier meegelopen te hebben met de kandidaten, werd er door Risco Balkenende, algemeen directeur Inclusief Groep, samen met Gert-Jan Gerrits, directeur Inclusief Gresbo/Intervens, een korte presentatie gegeven over de aanpak van Inclusief Groep. Inclusief Groep is dé organisatie voor het laten participeren van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Enerzijds door het aanbieden van passende arbeidsmarkttoeleidingstrajecten, anderzijds door als werkgever op te treden voor mensen die zijn opgenomen in het Doelgroepenregister. Werken leer je door te werken is daarbij de visie van Inclusief
Groep.

Alle arbeidsmarkttoeleidingstrajecten starten bij een Participatiehuis. Een Participatiehuis is een veilige omgeving waar arbeidsscreening en werkritme opdoen centraal staat. Iedere kandidaat heeft een individueel traject waarin bouwstenen worden ingezet die het meest geschikt zijn. Inmiddels heeft Inclusief Groep 3 participatiehuizen: in Harderwijk, Ermelo en Oldebroek. Door de maatjesmiddag te organiseren bij een Participatiehuis konden de gemeenteraadsleden, bestuurders en ambtenaren zien en horen hoe Inclusief Groep onderzoekt wat de meest passende route is naar “betaalde” arbeid voor de betreffende
kandidaten. De aanwezigen waren onder de indruk en vonden het zeer de moeite waard om ook kennis te maken met dit onderdeel van Inclusief Groep.