Wij Putten dient zienswijze in over wonen en werken

Foto: Wilma van Voorst

Herman Luitjes van Wij Putten sprak vorige week in tijdens een hoorzitting van de Statencommissie, die werd gehouden over de omgevingsvisie en -verordening van de provincie Gelderland. Met deze visie wil de provincie een gaaf Gelderland voor bewoners, ondernemers en bezoekers.

‘Gaaf’ is een woord met twee betekenissen. ‘Gaaf’ betekent ‘mooi’ en gaat over wat – historisch en landschappelijk gezien – heel en mooi en ongeschonden is. Maar ‘Gaaf’ verwijst ook naar dat wat ‘cool’ en nieuw en vernieuwend is; aantrekkelijk voor nieuwe generaties.

Luitjes van Wij Putten geeft aan: “Onze zienswijze gaat vooral over wonen en werken, toch wil ik met enkele andere onderwerpen beginnen. Allereerst delen wij uw focus op duurzaamheid en ook uw inzet om in te spelen op het veranderende klimaat en het duurzaam gebruik van grondstoffen delen we. Mobiliteit is ook een belangrijk onderwerp voor Putten. De provinciale weg Voorthuizen – Putten, bekend onder de naam N303, is een zorgenkind. Goed dat de provincie inmiddels is gestart met een onderzoek om de verkeersveiligheid, met name ook voor fietsers te verbeteren. Datzelfde geldt voor de provinciale weg tussen Nijkerk en Harderwijk. Ook hier is het verbeteren van de verkeersveiligheid bij oversteekpunten dringend gewenst. En tot slot is een gezamenlijke studie om het verkeer uit het centrum van Putten te weren zeer welkom.”

Luitjes vervolgt: “Maar, ik wil toch vooral aandacht vragen voor twee grote knelpunten in Putten. En dat gaat over wonen en werken in Putten. Voor onze lokale ondernemers en onze lokale werkgelegenheid is het essentieel om te kunnen door ontwikkelen en uitbreiden. Feitelijk vragen we 3,5 ha uitbreiding. Kruimelwerk op provinciaal niveau wellicht, maar voor Putten heel belangrijk. Juist om te voorkomen dat, sluipenderwijs, allerlei bedrijfsmatige activiteiten in het buitengebied terechtkomen. Daar waar je ze liever, om verschillende redenen, niet hebt. Daarom onze vraag geeft ons die ruimte. Iedere gemeente heeft in onze opvatting een soort ‘vaste voet’ nodig voor de eigen lokale economie. Het grotere werk kan dan richting regionale bedrijfsterreinen.”

“Dan het wonen. In onze zienswijze geven we aan dat op Funda in Putten maar zeven koopwoningen zijn te vinden onder de 250.000 euro. Nu, drie maanden later, staan er maar zes onder de 250.000 euro te koop, waarvan drie verkocht onder voorbehoud. De gemiddelde WOZ waarde is bijna 300.000 euro in Putten en dat is de op 1 na de hoogste in Gelderland. Prijzen zijn erg gestegen. De oorzaak is schaarste. Wie niet kan of wil kopen, is aangewezen op huurwoningen. De wachttijd voor een huurwoning is in Putten zeven jaar. Wie in Putten een wooncarrière wil starten moet of bovengemiddeld veel geld hebben of bovengemiddeld veel geduld . We lopen het grote risico dat jongeren vetrekken. Dat willen we niet. We hebben dus meer bouwvolume nodig. We zouden graag de ruimte krijgen om jaarlijks minstens honderd woningen te mogen toevoegen. Is echt nodig, gelet op de druk van de woningmarkt door de schaarste in de Randstad, arbeidsmigranten, statushouders en ons ‘Vitale Vakantieparken’ beleid. Daarom is ons klemmend verzoek geef ons ruimte. Ruimte voor werklocaties en ruimte voor meer woningen. En een verordening waarmee gemeenten slagvaardig en flexibel kunnen opereren. Zo kan een Gaaf Gelderland ook leiden tot een Gaaf Putten.”

De provincie had al eerder een schriftelijke beantwoording gegeven op de ingediende zienswijzen. “In de omgevingsvisie zet de provincie in op een kwalitatieve impuls rond de woonopgave. Op goede en voldoende woningen voor de diverse groepen, waaronder ook die indiener noemt, is ons beleid gericht. Wij beschouwen de kwantitatieve opgave als onderdeel hiervan. In onze Omgevingsvisie geven wij aan dat bouwen in bestaand verstedelijkt gebied ons vertrekpunt vormt. Pas als er geen andere goede mogelijkheden zijn, is uitbreiding aan de randen van onze steden en dorpen een optie. De provincie geeft de voorkeur aan het ombouwen van bestaande en leegstaande bedrijvenlocaties boven de aanleg van nieuwe terreinen. Ook geven wij aan dat het concentreren en combineren van activiteiten de voorkeur geniet boven versnippering door de gehele provincie. Bij het (her)ontwikkeling van bedrijvenlocaties in de woonomgeving is leefbaarheid altijd een belangrijk uitgangspunt.”

Naar verwachting neemt Provinciale Staten op 19 december 2018 een besluit over de ontwerp-Omgevingsvisie en het actualisatieplan Omgevingsverordening.