Burgerplatform Participatieraad: burgers aan het woord

Foto: Eigen foto

De Participatieraad Putten hield vorige week een burgerplatform. Zo’n veertig inwoners van Putten hadden gehoor gegeven aan de uitnodiging om hun verhaal te doen.

Daarnaast ontmoetten zij ook vertegenwoordigers van allerlei organisaties die ondersteuning bieden en er duidelijk zijn voor de burgers. Dat waren onder andere SWP, Stimenz, Atlashulp, Jeugdpunt, Buurtzorg-Jong, de gemeente en de wethouder sociale zaken de heer Priem. In zijn openingswoord toonde de voorzitter, Chris van Tilborg, zich verheugd over de opkomst van zoveel inwoners en hij benadrukte dat het ging om hun verhalen. Die kan de participatieraad gebruiken om nog beter te adviseren aan het college van burgemeester en wethouders.

Vervolgens gingen de aanwezigen, verdeeld in groepjes, aan de hand van stellingen met elkaar in gesprek. Zo wisselden zij tien keer van plek, gingen heel Stroud door, kwamen tien verschillende stellingen tegen en kregen zij volop de gelegenheid hun verhaal te doen: nuttige informatie voor iedereen. Opvallend was, dat deelnemers ook dachten in oplossingen. Er werd meegedacht en juist de afgevaardigden van organisaties konden daarin ondersteunend werken.

Veel mensen komen in hun zoektocht naar de juiste hulp in een doolhof terecht. Het is goed te weten dat er voor alle vragen op dit gebied onafhankelijke cliëntondersteuning is. Daarnaast maakt ook de pas geopende éénloket- functie het de vragensteller makkelijker. Kees Paap (SWP) demonstreerde het programma na afloop.

Zo passeerden onderwerpen als eenzaamheid, bereikbaarheid, kindermishandeling, hulpmiddelen, de tegemoetkoming chronisch zieken, meedoen in de maatschappij en de rol van de participatieraad de revue. Duidelijk werd dat zelfredzaamheid veelal overgaat naar een situatie waarin je het niet meer alleen redt, dat je het samen moet doen, dat je het samen moet zien te rooien.

Chris van Tilborg dankte in zijn slotwoord iedereen voor zijn inbreng. De participatieraad is geen klachtenbureau. Voor klachten zijn andere kanalen, maar de inbreng van de aanwezigen geeft de participatieraad genoeg voedsel voor nieuwe adviezen. Mochten er nog meer verhalen zijn, iedereen is welkom op het spreekuur van de participatieraad elke derde maandag van de maand, van 9.00 uur tot 10.30 uur in Stroud. Velen bleven na afloop hangen in de lounge, genietend van een hapje en een drankje, maar vooral luisterend naar elkaar.