Lokale samenwerking draagt zorg voor 1-loket functie

Foto: Eigen foto

Het is fijn dat er zoveel deelnemers zijn! Met deze woorden opende, ambassadeur van het VN verdrag voor rechten van de mens en voorzitter van de Participatieraad, Chris van Tilborg, het congres ‘Putten Inclusief’. Meer dan 100 betrokken professionals en vrijwilligers bij het sociaal domein in Putten kwamen samen om over de onderlinge samenwerking te praten.

Zij werden hierop voorbereid door een inspirerende en prikkelende lezing door Dr. Femmianne Bredewold over zorg, mantelzorg en burenhulp. Femmianne heeft veel onderzoek gedaan naar deze vormen van zorg en hun betekenis voor de onderlinge relaties van mensen. Uit deze onderzoeken blijkt dat maar in drie van de 66 onderzochte keukentafelgesprekken mantelzorgers in staat waren om een nog grotere bijdrage te leveren. Ook werd inzichtelijk dat in meer dan 80 procent het netwerk al een grote bijdrage levert. Het is dan ook niet verwonderlijk dat juist de meest kwetsbare mensen hier moeilijk mee overweg kunnen en minder in staat zijn om eigen regie te voeren. Ze zien soms letterlijk ‘door de bomen het bos’ niet meer.

Het pleidooi voor meer “samenredzaamheid” werd kracht bijgezet door de lancering van een speciale website waarbij kwetsbare doelgroepen, met ondersteuning, eenvoudig hun vraag kunnen stellen. Of deze vraag aan het juiste loket gesteld wordt is door de onderlinge samenwerking van de betrokken organisaties niet meer van belang. De organisaties hebben onderling de afspraak gemaakt zorg te dragen dat alle vragen bij het juiste loket terecht komen en binnen een week beantwoord worden.

Dit maakten Jack van Zundert van de Bibliotheek Noordwest Veluwe en Kees Paap van Stichting Welzijn Putten heel duidelijk bij het aanbieden van dit hulpmiddel aan wethouder Priem. Op drie openbare plekken, de bibliotheek, het gemeentehuis en in Stroud, komt een speciale computer te staan waar met ondersteuning door een beroepskracht en/of vrijwilliger mensen op een heel eenvoudige manier hun vraag kunnen stellen.Professionals en vrijwilligers die bij de mensen thuis komen kunnen deze ook thuis ondersteunen bij het stellen van een vraag.

Na de pauze werd er door de volle zaal gediscussieerd over wat samenredzaamheid betekent in Putten en op welke manier we daar verder invulling aan kunnen geven. Onder andere werd de vraag gesteld wat buren voor elkaar zouden kunnen betekenen en werd er onderling gesproken over de waarde van burencontacten, maar ook de grenzen die daarin worden beleefd. Zo wordt het onderling zorg verlenen voor buren niet altijd als passend ervaren en kan het zelfs een bedreiging vormen voor de goede balans in de onderlinge relatie. Deze opmerkingen sluiten goed aan bij de onderzoeksresultaten van Femmianne Bredewold. De zaal heeft met deze discussie een aantal belangrijke aandachtspunten meegegeven aan de wethouder om deze mee te nemen in de verdere beleidsvorming.

Aan het einde van de middag werden de leden van de werkgroep door de wethouder in het zonnetje gezet. Als dank ontvingen zij het kersverse boek ‘De verhuizing van de verzorgingsstaat’ geschreven door onder andere Femmianne Bredewold.

De deelnemende organisaties zijn Woningstichting Putten, Stimenz, CJG/ Buurtzorg Jong, de Participatieraad, Bibliotheek Noordwest Veluwe, WMO-loket gemeente Putten en Stichting Welzijn Putten.