Woonwijk Rimpeler wordt aardgasloos

Impressie van de nieuwe woonwijk Rimpeler
Foto: Gemeente Putten

De nieuwbouwwijk Rimpeler wordt volledig gasloos. De vier ontwikkelende partijen en de gemeente Putten hebben in 2017 al afgesproken dat de woningen Bijna Energieneutraal (BENG) of nul-op-de-meter zouden worden met gasaansluiting. Tijdens het ontwerpproces werd duidelijk dat voor gasaansluitingen goede alternatieven gevonden kunnen worden. Deze worden nu toegepast bij de woningen in de nieuwbouwwijk Rimpeler te Putten.

De verbranding van fossiele brandstoffen, zoals aardgas, zorgt voor de uitstoot van het schadelijke koolstofdioxide (CO2). Dat draagt bij aan de opwarming van de aarde. Daarnaast raken fossiele brandstoffen op. Het is daarom nodig om naar alternatieven te kijken. Door de Wet Voortgang Energietransitie is per 1 juli bepaald dat alle woningen die na 1 juli 2018 gebouwd worden, helemaal gasloos moeten zijn.

Bij een gasloze woning wordt de CV-installatie vervangen door een elektrische warmtepomp. Een elektrische warmtepomp is energiezuiniger dan verwarmen door middel van gas en veroorzaakt daarnaast geen CO2-uitstoot. De benodigde elektriciteit wordt opgewekt wordt door zonnepanelen. Buitenlucht, bodemwarmte en water zijn als duurzame energiebronnen altijd beschikbaar en in oneindige hoeveelheden aanwezig. Met een warmtepomp kunnen we dus heel duurzaam verwarmen en mogelijk zelfs in de zomer koelen. De woningen worden tevens heel goed geïsoleerd om zo weinig mogelijk energie te verliezen en krijgen standaard vloerverwarming. Dit soort verwarming zorgt het hele jaar door voor een aangename en comfortabele temperatuur in de woning.

Voor het warme water, om bijvoorbeeld te douchen, krijgt iedere woning een warmwaterboiler. Deze boiler heeft een minimale hoeveelheid wateropslag dat voor een gemiddeld gezin (4 persoonshuishouden) voldoende is om iedere dag te douchen. Willen bewoners een bad of tweede badkamer, dan is de standaard boiler niet toereikend en kunnen ze kiezen voor een grotere boiler.

Een warmtepomp haalt de benodigde warmte uit een bron, bijvoorbeeld uit de aardbodem of buitenlucht en verwarmt deze elektrisch tot de benodigde temperatuur. Het verwarmen vergt stroom. Een gasloze woning gebruikt daarom wel meer stroom dan de traditionele woning met gas. Om deze stroomvraag te compenseren, krijgen alle woningen voldoende zonnepanelen op de daken. De woningen wekken via deze zonnepanelen hun eigen stroom op. Dit was voor de ontwerpers een uitdaging, want het rendement van de panelen is sterk afhankelijk van de zonoriëntatie van de woning. Samen met de stedenbouwkundige en de architecten zijn de ontwikkelaars erin geslaagd een goede balans te vinden tussen zonverkaveling en een aantrekkelijk, dorps straatbeeld.

De gemeente Putten gaat samen met Bemog Projektontwikkeling B.V., de Puttense bouwbedrijven Aannemersbedrijf M. Vierwind B.V. en Bouwbedrijf J. Timmer B.V., Syntrus Achmea RE&F, namens BPL Pensioen en Woningstichting Putten in Rimpeler circa 340 woningen realiseren.

De eerste fase van Rimpeler is in juli 2018 in verkoop gegaan en de ontwikkelaars verwachten dat medio november de verkoop van de tweede fase start. Geïnteresseerden in een koopwoning kunnen zich alvast inschrijven op www.woneninrimpelerputten.nl. De start van de verhuur van de huurwoningen wordt rond de zomer van 2019 verwacht.

'

Reacties

article
7119
Gemeente Putten
De nieuwbouwwijk Rimpeler wordt volledig gasloos. De vier ontwikkelende partijen en de gemeente Putten hebben
https://putten.nieuws.nl/nieuws/7119/woonwijk-rimpeler-wordt-aardgasloos/
2018-11-05T10:54:31+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/274/2018/11/05105258/45PNN18-Woonwijk-Rimpeler-in-Putten-wordt-aardgasloos.jpg
Aardgasloos, Gemeente Putten, nieuwbouwwijk, putten, Rimpeler, Timmer, Vierwind
Gemeente, Nieuws