Orgaandonor worden. Dat doe je voor elkaar

Foto: Eigen foto

De jaarlijkse donorweek is afgelopen maandag gestart. Tijdens deze week is er aandacht voor orgaandonatie en de oproep om te registreren als orgaandonor. Op dit moment staan er nog ruim 1800 patiënten op de wachtlijst voor een orgaan.

Tijdens de donorweek worden er veel vrijwilligers ingezet die gastcolleges geven op scholen en ziekenhuizen houden speciale spreekuren. Op dit moment hebben 6,3 miljoen mensen zich geregistreerd in het donorregister. Dit betekent dat meer dan de helft zich nog niet heeft geregistreerd.

Vanaf 12 jaar kunnen Nederlanders zich al registreren op www.donorregister.nl. Er zijn vier mogelijkheden, zo kan men kiezen uit ja, nee of iemand anders aanwijzen die de keuze mag maken. De keuze die men nu maakt, kan altijd weer gewijzigd worden

Vanaf 1 juli 2020 treedt de nieuwe donorwet in werking. Iedereen wordt actief gevraagd de eigen keuze vast te leggen in het donorregister. Als je niet reageert dan word je vanaf 1 juli 2020 geregistreerd als ‘geen bezwaar’ tegen orgaandonatie.