CDA Gelderland: subsidies moeten simpel, slagvaardig en snel

Provinciehuis
Provinciehuis
Foto: Provincie Gelderland

De Statenfractie van het CDA wil een forse verbetering in de subsidietrajecten van de provincie realiseren. In de commissievergadering van woensdag 17 oktober heeft de fractie dit nogmaals voor het voetlicht gebracht.

Statenlid Bert Komdeur diende in mei een motie in om de uitwerking van provinciale regels en de uitvoeringspraktijk richting partners en de Gelderse samenleving door de provincie te laten onderzoeken. Komdeur: “Er bereikten ons veel signalen van organisaties dat het voor hen praktisch onmogelijk werd om een subsidie aan te vragen: zo ingewikkeld en bureaucratisch was de provinciale praktijk geworden. Het is mooi dat er nu een lijst met aanbevelingen ligt.” De provincie geeft aan dat in het verleden wel erg de nadruk op een rechtmatige en zorgvuldige subsidieverlening werd gelegd. “Dat vind ik wel een schijntegenstelling”, aldus Komdeur. “Je kunt ook snel werken en toch rechtmatig en zorgvuldig een subsidie toekennen.”

Het CDA pleit dan ook voor de drie S’en: simpel, slagvaardig en snel. Zo wil het CDA dat begrotingssubsidies bij elke Provinciale Statenvergadering via een apart verzamelvoorstel worden vastgesteld. Daardoor wordt de doorlooptijd fors versneld. Gerhard Bos: “Ook willen we weten hoe de vorderingen met het digitaliseren van aanvraagformulieren verlopen. Tegelijkertijd hebben mensen ook behoefte aan een ‘gezicht’ aan wie ze alles kunnen vragen. Wij pleiten dan ook voor provinciale accountmedewerkers die helpen bij het indienen van een aanvraag.”

Momenteel geldt voor een verlening van een subsidie een doorlooptijd van dertien maanden. Het CDA wil streven naar een doorlooptijd van drie weken. Tijdens de commissievergadering heeft het CDA nog gevraagd naar een tijdsplanning: wanneer worden de plannen omgezet in acties? Dat is op dit moment nog niet duidelijk volgens Komdeur en Bos.