Verkeersveiligheid rond scholen is op orde, maar heeft altijd de aandacht van het college

Foto: Redactie

Gemeentebelangen had vragen ingediend bij het college inzake de verkeersveiligheid van schoolomgevingen. Het college geeft aan dat de verkeersveiligheid van scholen altijd hun aandacht heeft en dat de verkeersveiligheid in principe op orde is.

“Mochten wij via de school of andere kanalen signalen krijgen over onveilige situaties, dan zullen wij altijd actie ondernemen”, aldus het college. Op de vraag of het mogelijk is om de verkeerssituatie rond scholen verder te verbeteren en te borgen door het nemen van verkeersmaatregelen geeft het college aan: “Het nemen van verkeersmaatregelen is altijd mogelijk als er sprake is van een verkeersonveilige situatie. Wij zijn wel van mening dat enkel het nemen van verkeerstechnische maatregelen niet altijd de oplossing is. Regelmatig hebben de problemen te maken met het gedrag van ouders die de kinderen naar school brengen of ophalen. Daarom verzoeken wij ook altijd de scholen om goed te communiceren met de ouders over het gewenste gedrag nabij de school. Als een herinrichting of een reconstructie van een weg plaatsvindt, wordt altijd bekeken of een eventuele schoolroute veiliger kan worden gemaakt.”

Het college vervolgt: “Een goed voorbeeld hiervan is de reconstructie Van Oldenbarneveltstraat en de Roosendaalseweg. Hier is in overleg met de scholen de schoolomgeving en fietsroute herzien. Bij de fietsroute tussen de basisscholen De Ichtus en De Pelikaan is onder andere de fietsoversteekplaats aan de  Roosendaalseweg verbeterd en is een deel van de Van Oldenbarneveltstraat ingericht als fietsstraat Tevens zijn er extra markeringen van spelende kinderen op het wegdek van de Van Oldenbarneveltstraat aangebracht om de schoolzone te accentueren. Bij de Van Damschool is in 2016 ook de schoolzone geaccentueerd door middel van ‘Julie’ straatmeubilair.”

Op de vraag of ouders hun kinderen niet met de fiets naar school laten gaan omdat zij de fietsroutes onveilig vinden antwoordt het college: “Wij vernemen van de verkeersouders de trend dat ouders hun kinderen met de auto naar school brengen, om daarna direct door te rijden naar het werk. Dit wil niet zeggen dat zij de fietsroutes vermijden wegens onveiligheid.”

Over knelpunten in Putten zegt het college: ” De provinciale weg door het dorp blijft altijd een barrière in fietsroutes naar de scholen. De fietstunnel heft voor een deel deze barrière op, maar niet iedere ouder zal of kan hier gebruik van maken. De school Steenenkamer geeft aan geen veilige fietsroute te hebben. Dit is voor een deel opgelost door de Stenenkamerseweg gesloten te verklaren voor gemotoriseerd verkeer waardoor de fietsstraat veiliger wordt. Daarnaast zal in fase 1b van het project Steenenkamer een vrijliggend fietspad worden gerealiseerd naast de Waterweg.”