Leerlingen van groep 8 bezochten de scholendag van de Stichting Oktober ’44

De scholendag van de Stichting Oktober ’44 stond vandaag (dinsdag 2 oktober) weer op het programma. De leerlingen uit groep 8 van alle basisscholen verdiepten zich voor deze dag in de razzia die op 1 en 2 oktober 1944 in Putten heeft plaatsgevonden.

De scholen ontvingen een lesprogramma van drie lessen. In deze lessen staan acht personen centraal die symbool staan voor alle slachtoffers van de razzia. In de eerste les hebben de leerlingen kennis gemaakt met het onderwerp door het leven van één van de slachtoffers van de razzia te onderzoeken. Ook maakten ze een kunstwerk en een gedicht (elfje) over deze persoon.

Vandaag kwamen alle leerlingen samen. Bij toerbeurt ging er een groep naar de grote kerk. Hier vertelde Pieter Dekker, bestuurslid van de Stichting Oktober ’44, over de razziageschiedenis. En iedere school mocht een gedicht voordragen. Ook verzamelde zich een groep bij De Aker. De werkstukken van de kinderen waren hier tentoongesteld en via een beamer kwamen alle namen van de slachtoffers voorbij. Wilma Knoppersen legde uit dat de kinderen langs alle tafels konden lopen. Daar liggen voorwerpen van de personen die ze eerder in de klas hebben onderzocht en bij een aantal tafels waren nabestaanden aanwezig die de vragen van de kinderen konden beantwoorden.

Na alles gezien te hebben liepen de kinderen in een stille tocht naar het monument De Vrouw van Putten. Daar werden hun gedichten in bomen gehangen, ze namen nog een kijkje bij het monument en de gedachtenisruimte en daarna vertrokken ze weer naar school.