Lampions van Vietnam naar Inclusief Gresbo

Foto: Inclusief Gresbo Post

Harry van Vilsteren van Lampionsenzo heeft een bijzonder verhaal: hij vertrok met zijn vriendin op wereldreis en deed onder andere Vietnam aan. Daar ontmoette hij Khanh, een Vietnamees die bijzondere lampions maakte. Harry beloofde om de lampions in Nederland te gaan verkopen en hij kwam zijn belofte na.

Terug in Nederland deed Harry marktonderzoek, ontwierp hij een website, schreef hij zich in bij de Kamer van Koophandel en startte op 1 januari 2010 zijn bedrijf. Zijn eerste opdracht bestond uit het leveren van oranje lampions voor een restaurant. En nu levert hij aan meer restaurants, winkels en particulieren. Harry vertelt: “In 2012 heb ik mijn website in het Duits gelanceerd en daar zit nu het grootste deel van mijn afzetmarkt.” Groei betekende voor Harry uiteraard ook dat er meer lampions vanuit Vietnam naar Zwolle verscheept werden en al die lampions pasten niet meer in huis. Harry vervolgt: “Ons huis en de opslag die ik huurde lagen vol met lampions. Op een bepaald moment kreeg ik een order die ik thuis niet in kon pakken. Toen moest ik echt op zoek naar wat anders en kwam ik terecht bij Inclusief Gresbo.”

En dit bleek een gouden greep. Medewerkers van Inclusief Gresbo verzorgen nu het voorraadbeheer, ze pakken de lampions in en verzenden deze ook. Harry geeft aan: “Ik was even bang dat het ingewikkeld zou zijn om het werk over te dragen naar Inclusief Gresbo, maar die angst was volledig onterecht. Ik kreeg te maken met een professioneel bedrijf dat makkelijk toegankelijk is en alles snel heeft geregeld.” Harry is regelmatig in Nunspeet en helpt ook mee als de pallets met lampions zijn afgeleverd. “De lampions moeten stuk voor stuk gecontroleerd worden en dat is iets waar vooral Inclusief Gresbo medewerker Gert-Jan Beekhoven erg goed in is. Hij ziet bijna alles.”

Een win-win situatie dus. Harry: “Maak er maar een win-win-win situatie van, want uiteraard heb ik me ook gericht op de mensen in Vietnam. Ik werk volgens het Fair Share principe. Dit betekent dat de winst evenredig wordt verdeeld tussen mij en Vietnam. Ik heb aanpassingen kunnen doen in de werkplaats daar, ik draag alle risico’s en ondertussen hebben 6 mensen een betaalde baan. Het is toch geweldig dat een spontaan idee tijdens een wereldreis zoveel kan opleveren voor iedereen.”