Brandharen eikenprocessierups ook voor huisdieren gevaarlijk

Foto: Redactie

De haartjes van de eikenprocessierups zijn niet alleen schadelijk voor de mens, ook huisdieren hebben last van de brandhaartjes. Diverse dierenartsen waarschuwen hiervoor. Zeker nu de processierups zo veel voor komt.

Vooral honden lopen een groot risico maar houd ook je kat in de gaten als die buiten rondloopt. Honden kunnen tijdens het uitlaten in aanraking komen met brandhaartjes van de rups met alle gevolgen van dien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rode ogen, zwellingen huiduitslag, jeuk en geïrriteerde luchtwegen (hoesten). Ook kunnen er brandwondjes optreden, kan het dier koorts krijgen, wordt sloom en verdwijnt de eetlust voor een groot gedeelte.

De brandhaartjes kunnen in ogen gaan zitten of in de neus. De rups schiet de haren, die net kleine pijltjes zijn, af zodra er gevaar dreigt. Eén rups heeft zo’n 700.000 brandhaartjes en ze zijn zo klein dat ze makkelijk de luchtwegen kunnen binnendringen maar ook inslikken. Houd uw hond daarom zo veel mogelijk bij eiken uit de buurt. Hou hem aangelijnd op plekken waarvan u niet zeker bent. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf. Is dat niet het geval ga dan met uw huisdier naar de dierenarts. Bij het vermoeden of de hond toch in aanraking is geweest met deze rups, spoel hem of haar dan goed af met water, vergeet geen handschoenen aan te trekken om zelf ook niet in aanraking te komen met de brandharen. Spoel vooral ogen en bek goed uit.

Ook dieren in de wei hebben last van de brandharen van de rups. Eikenprocessierupsen die in een boom in een weiland zitten, zouden onmiddellijk bestreden moeten worden. Rupsen doodmaken heeft weinig zin, ze moeten echt vernietigd worden inclusief brandharen. De haartjes die de rupsen onderweg verliezen en die in een nest achterblijven zodra ze verpopt zijn kunnen nog steeds overlast veroorzaken en door de wind overal naar toe vervoerd worden.

Opzuigen en dan verbranden is het advies. Doe dit nooit zelf. Staat er een boom op eigen terrein, schakel dan een ongediertebestrijder in. Voor bomen elders in de gemeente is het mogelijk een melding te maken via het meldpunt van de gemeente Putten telefoonnummer (0341) 359 686 of via www.verbeterdebuurt.nl. De gemeente voert de bestrijdingsmaatregelen alleen uit bij gemeentelijke bomen. Als u rupsen in uw tuin aantreft, kunt u op eigen kosten onder andere Seko Boomverzorging, telefoonnummer (0572) 360 557 of Pius Floris, telefoonnummer (0318) 555 017 inschakelen.

Reacties

article
6098
Eikenprocessierups
De haartjes van de eikenprocessierups zijn niet alleen schadelijk voor de mens, ook huisdieren hebben
https://putten.nieuws.nl/nieuws/6098/brandharen-eikenprocessierups-ook-huisdieren-gevaarlijk/
2018-06-17T14:10:00+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/274/2018/06/17140916/24PNN18-huisdier.jpg
Eikenprocessierups, Hond, kat, putten
Lokaal, Nieuws