Stichting Welzijn hoopt jonge mantelzorgers te bereiken

Foto: Redactie

De Stichting Welzijn Putten en Bruna Putten en Ermelo hebben de handen ineen geslagen en houden een actie om jonge mantelzorgers te bereiken. De Bruna zal de jonge mantelzorgers gratis oortjes aanbieden als ze zich aanmelden bij Servicepunt Mantelzorg. De actie loopt tot 1 september 2018.

Komende vrijdag (1 juni) wordt de jaarlijkse mas4you markt bij het Groevenbeek College in Ermelo gehouden. Op deze markt zijn maatschappelijke organisaties uit de regio te vinden die de jongeren klussen aanbieden voor hun maatschappelijke stages. De leerlingen kunnen daar kiezen welke stage het beste bij hun past. De markt wordt jaarlijks door ruim 400 leerlingen vanuit Ermelo, Putten en omstreken bezocht. Ook de Bruna is aanwezig om de jongeren op de hoogte te brengen van hun actie. “We hopen hiermee jonge mantelzorgers op een aantrekkelijke wijze te bereiken, te attenderen en bewust te maken. De erkenning en waardering aan deze mantelzorgers is belangrijk”, aldus Lisanne van den Hee van de Stichting Welzijn Putten.

“Jonge mantelzorgers zijn jongeren tot 24 jaar die opgroeien met een langdurig ziek, verslaafd, lichamelijk en geestelijk beperkt familielid. Zij zijn kwetsbaar, omdat ze vaak taken en verantwoordelijkheden hebben die verder gaan dan de gebruikelijke zorg en dus niet passen bij hun leeftijd en ontwikkeling. Door het bieden van zorg hebben ze soms geen tijd om te spelen, sporten of huiswerk te maken. Dit maakt dat ze dikwijls een geïsoleerd bestaan leiden. Daarnaast brengt de thuissituatie ook zorgen met zich mee. Overbelasting kan leiden tot het ontstaan van fysieke, psychosociale en emotionele problemen. Jongeren met een langdurig ziek of beperkt familielid hebben vaak een minder goede (psychische) gezondheid. Zo komen depressieve gevoelens bij jongeren met een ernstig ziek gezinslid twee keer zo vaak voor. Ook geven jongeren met een ernstig ziek gezinslid vaker aan dat zij roken, drinken of softdrugs gebruiken dan leeftijdgenoten”, legt Van den Hee uit. “Echter, mantelzorger zijn heeft ook voordelen. Jonge mantelzorgers zijn vaker zelfstandig, hebben op jonge leeftijd allerlei praktische vaardigheden opgedaan en hebben meer begrip voor een ander.”

Van den Hee vervolgt: “Jonge mantelzorgers zijn een moeilijk te bereiken groep. Vaak vallen ze niet op, omdat ze zich bijvoorbeeld op school voorbeeldig gedragen. Zij praten niet snel over hun zorgen en problemen. Zij willen niet lastig zijn of willen hun ouders niet nog meer problemen bezorgen. Of ze weten niet bij wie ze terecht kunnen. Bovendien ervaren jonge mantelzorgers hun taken als heel gewoon en zien zij zichzelf niet als mantelzorger. Ook kan schaamte een rol spelen. Het tegengestelde zien we ook veel. Problemen als schoolverzuim, vroegtijdig schoolverlaten en gedragsproblematiek kunnen zich al in hun tienerjaren manifesteren. De link wordt door de volwassenen rondom deze jongeren niet vaak gelegd naar de thuissituatie. Wanneer signalen van (over)belasting onopgemerkt blijven en de jongere geen hulp krijgt, is de kans groot dat er problemen ontstaan, vaak op latere leeftijd.”

“Vanuit de plaatselijke Welzijnsorganisaties wordt gewerkt aan een zichtbare vindplaats voor ondersteuning en preventie middels het geven van erkenning aan de situatie van de jonge mantelzorger. Jonge mantelzorgers zullen niet snel om hulp vragen maar vinden het vaak wel prettig dat hun rol als mantelzorger (h)erkend wordt. Ook proberen we de  jonge mantelzorger te ontlasten. Niet alleen door concrete taken over te nemen, maar ook door de ouders en het netwerk te versterken. Daarnaast kunnen we de jonge mantelzorger informeren over de ziekte, de manier van zorg geven en de ondersteuningsmogelijkheden en willen we ontmoetingen van lotgenoten op touw zetten om ervaringen uit te wisselen”, aldus Van den Hee. “Erkenning en waardering geven aan de jonge mantelzorger en diens ouder/verzorgende kan belangrijk zijn. Dit geeft ook een richting en inzicht van samenwerking en wederzijds begrip welke positieve effecten kunnen geven in de situatie waarin het kind opgroeit en ontwikkelt.”