Commissies buigen zich binnenkort over twee burgerinitiatieven

Foto: Redactie

Twee burgerinitiatieven worden de komende periode door de gemeenteraad behandeld. Het is nog nooit eerder voorgekomen dat de raadsleden zich over voorstellen buigen die zijn ingebracht door bewoners.

Lars van Spriel (24 jaar) en Gavin Meijer (15 jaar) zijn verantwoordelijk voor het eerste burgerinitiatief en vragen aan de raad of de skatebaan aan de Van Geenstraat vernieuwd kan worden. “Er zijn ongeveer vijftig tot zestig mensen (vooral jongeren) die regelmatig skaten op de skatebaan. De huidige skatebaan is oud (circa 25 jaar), er zitten scherpe randen aan (gevolg kapotte kleding) en de baan is weinig uitdagend. Skaters wijken nu vaak uit naar de skatebanen in Ermelo, Harderwijk, Amersfoort en Zeewolde. We willen graag een skatebaan die leuker, uitdagender en ook veiliger is. Verder vragen de jongeren om een eenvoudige schuilplek bij regen, voldoende prullenbakken, een watertappunt en eventueel camera’s om vernieling tegen te gaan”, stond er in het voorstel te lezen. De jongeren willen zelf de baan en de locatie schoonhouden en op elkaar letten. Het moet een veilige plek zijn, ook voor jongere kinderen. De jongeren willen graag meedenken over de indeling van het skatepark en welke nieuwe attributen er aangeschaft worden. De raadsleden geven aan hier graag mee aan de slag te willen gaan. Dit onderwerp wordt in juni besproken door de raadscommissie economie en bedrijfsvoering. Deze staat voor maandag 25 juni op de agenda.

Annemarie Boerman vraagt de gemeenteraad om te onderzoeken of tiny houses gerealiseerd kunnen worden in Putten. “De woningnood is groot en het bouwen van tiny houses kunnen hier een oplossing voor zijn. We willen graag dat de gemeente de mogelijkheid schept om kleine woningen of tiny houses te realiseren in Putten. Tiny houses zijn volwaardige woningen op kleine schaal. Een tiny house is maximaal 50 vierkante meter, van goede kwaliteit en functionerend als full-time bewoonde woning. We zien graag dat het staat op een kavel van 100 tot 150 vierkante meter (afhankelijk van de grondprijs). Om het betaalbaar te houden zou de prijs van het huis en kavel maximaal 100.000 euro mogen zijn. Het is ook mogelijk om alleen de kavels uit te geven waar particulieren dan zelf hun tiny house kunnen (laten) bouwen”, luidt het voorstel. Alle partijen reageerden afgelopen donderdag tijdens de raadsvergadering positief en willen graag meedenken met Boerman. Dit onderwerp staat op de agenda van de commissie ruimte die op donderdag 21 juni wordt gehouden.