Wij Putten roept iedereen op om mee te bouwen

Foto: Archief

Luitjes van Wij Putten presenteerde afgelopen donderdag het coalitieakkoord ‘bouwen aan Putten’ met gepaste trots aan de gemeenteraad.

“Het coalitieakkoord bevat vijf hoofdpunten. We gaan ons de komende jaren richten op woningbouw, het sociaal domein, duurzaamheid, de openbare ruimte en het buitengebied en het dorpscentrum. Het ‘wat’ is met het coalitieakkoord bekend maar het ‘hoe’ moet nog ingevuld worden. Het is geen dichtgetimmerd akkoord en wij roepen iedereen op om mee te doen aan het bouwproces voor de komende jaren.” De coalitiepartijen Wij Putten, de ChristenUnie en de SGP waren vooral dankbaar met het verloop van het informatie en formatieproces.

Hoogendijk van Gemeentebelangen reageert: “Na de verkiezingen was de grootste winst voor Gemeentebelangen en wij gingen van twee naar drie zetels. Ondanks dat is Gemeentebelangen op een zijspoor gezet, maar we blijven ons inzetten voor de belangen van onze gemeente. Met onze ingezette koers hebben wij er alle vertrouwen in om over vier jaar wel het verschil te gaan maken. Wij Putten zit voor de komende raadsperiode op de fiets met de ChristenUnie in het extra stevige mandje voorop en de SGP op de bagagedrager met een gordeltje. Maar Gemeentebelangen en het CDA fietsen mee hoor, wees daar maar gerust op. We lichten u bij als het even te donker wordt en we gaan u aanduwen als het weer eens te langzaam gaat. Het coalitieakkoord steunen we, omdat de meeste punten ook in het verkiezingsprogramma van Gemeentebelangen staan. Nu komt het aan op de uitvoering; geen woorden maar daden. De afgelopen twee raadsperiodes is het u niet gelukt om het coalitieakkoord uit te voeren en of het deze keer wel gaat lukken? We hopen erop en u kunt onze steun krijgen als de belangen van Putten ermee gediend worden. Maar ik durf nu al te voorspellen dat deze coalitie met deze wethouders ook nu weer niet het verschil gaat maken.”

Van Schoor van het CDA nam het akkoord ter kennisgeving aan. “Wij wachten de voorstellen rustig af. Een ding is duidelijk; een coalitie die wordt geformeerd in achterkamertjes krijgt geen draagvlak. U heeft de samenleving ook nodig. Burgers zijn het vertrouwen in de politiek kwijt en hebben behoefte aan daadkracht. Zoek naar de beste dingen voor de inwoners en treedt continue met hen in overleg. Regels moeten dienstbaar zijn aan de samenleving. Bouwen is voor het CDA een belangrijk speerpunt. De woningmarkt is compleet overstuur. Hoe gaan we de woningnood oplossen. Het CDA denkt graag mee.” Van Schoor vervolgt: “De economie is de motor van de samenleving. Ondernemers moeten kunnen ondernemen. Sommige wegen moeten echt opgeknapt worden, maar de afsluitingen van wegen hebben ondernemers in de problemen gebracht. Hier moeten dus betere processen voor komen. Doe het sneller en meer gefaseerd.” Over de zorg geeft Van Schoor aan: “Het zorggeld wordt de komende jaren bewaakt door het CDA. We willen hierin graag samenwerken met de participatieraad.”

Luitjes reageert: “De teleurstelling van Gemeentebelangen en het CDA valt op. Dat is gelijk ook het beste bewijs dat alle vijf de fracties de drive hebben om iets voor Putten te willen betekenen. We hebben met zijn vijven de competentie om ons dorp te besturen. Laten we het met elkaar oppakken.”

’t Jong van de SGP geeft aan blij te zijn met de constructieve houding van de oppositiepartijen. “We hebben een actiepuntenlijst samengesteld voor de komende vier jaar en dat is een mooi hulpmiddel om te monitoren.” Van Voorst van Wij Putten geeft aan: “Wij gaan er met zijn allen tegenaan.” En Van de Heuvel van de ChristenUnie gaat de komende vier jaar voor maximale openheid. Van Schoor reageert nog: “De teleurstelling valt erg mee. Het CDA gaat de samenleving zoeken en toetsen wat nodig is. We gaan er met elkaar iets moois voor de burgers van maken.”