‘Steunouders zijn ouders die rust creëren in een gezin’

Wethouder Priem, Tanja van Driel, Anton Barsken en Maria Wassink
Wethouder Priem, Tanja van Driel, Anton Barsken en Maria Wassink
Foto: Redactie

Steunouders bieden ouders die de verzorging en opvoeding van hun kind (tijdelijk) moeilijk alleen aankunnen een steuntje in de rug door het kind één of twee dagdelen per week aandacht te geven. De Stichting Welzijn Putten voert dit project uit.

“Steunouder is bedoeld voor ouders met bijvoorbeeld psychische klachten, een verstandelijke handicap en/ of andere problematiek. Het gaat om ouders die zelf niet beschikken over een netwerk waarop zij beroep kunnen doen. Steunouders zijn een soort de ‘tante en oom’ of ‘oma en opa’ bij wie het kind terecht kan voor één dagdeel per week. Zij bieden een steuntje in de rug. Het kind blijft bij de ouder wonen. De ouder behoudt de eigen regie. Steunouder voorkomt de inzet van (zwaardere) hulpverlening”, legt coördinator Tanja van Driel uit. “We gaan voor dit project actief vrijwilligers werven en we hopen vraagouders aangereikt te krijgen van Stimenz of Buurtzorg Jong. Uiteraard mogen vraagouders ons ook zelf benaderen.”

Maria Wassink, directeur van de Stichting Steunouder vertelt: “Er volgt een uitgebreide kennismaking met steunouders en vraagouders en na een training van vier dagdelen volgt de matching en wenfase. Er wordt halfjaarlijks geëvalueerd. De meerwaarde van Steunouder is dat de ouders hun eigen verantwoordelijkheid behouden. Steunouders bieden praktische hulp door een kind een plezierige en ontspannen middag in een andere omgeving door te laten brengen.”

Hennie Visser, steunoudercoördinator in Harderwijk en vertelt: “In Harderwijk helpen we op jaarbasis acht tot tien gezinnen. We bieden maatwerk en kijken per gezin wat er nodig is en of de hulpvraag de vrijwilliger niet overstijgt. Steunouders worden niet ingezet als verkapte oppas. Dat houden we goed in de gaten. Het moet wel reëel zijn wat we van de vrijwilliger vragen.” Hennie noemt een voorbeeld. “In een gezin werd een ernstig gehandicapt kind geboren waardoor het oudste kind ondersneeuwde. Zij heeft een steunouder die wel tijd voor haar heeft. Ook hebben we een keer een ernstig zieke moeder kunnen ondersteunen.”

Kees Paap van de Stichting Welzijn Putten vult nog aan: “We moeten ervoor zorgen dat iedereen weet dat ‘Steunouder’ bestaat. Ouders falen niet als ze om deze ondersteuning vragen. Steunouders zijn een toevoeging op het eigen. We willen met dit project mensen met elkaar verbinden en stimuleren om kinderen bij de samenleving te betrekken.” Wethouder Priem: “De gemeente steunt het project Steunouder van harte en ik hoop dat we elkaar kunnen enthousiasmeren. Vrijwilligers zijn hard nodig, voor sportverenigingen maar ook voor zorgorganisaties. Steunouders zijn ouders die rust creëren in een gezin.”

Iedereen die meer informatie wil over het project Steunouder kan terecht bij Tanja van Driel via telefoonnummer 0341-357078 of stuur een e-mail naar: [email protected].