Koninklijke Erepenning voor Vereniging Bijenteelt Putten

Burgemeester Lambooij reikte vanavond (woensdag 25 april) de Koninklijke Erepenning uit aan Vereniging Bijenteelt Putten. “Zijne Majesteit de Koning heeft gunstig beslist op uw verzoek om toekenning van een Koninklijke Erepenning”, gaf Lambooij vanavond aan.

“Op 10 september 2017 bestond de Vereniging Bijenteelt Putten 100 jaar. Hiermee is de vereniging één van de oudste, nog actieve, verenigingen in Putten. Dat was dus het moment om een Koninklijke erepenning aan te vragen”, aldus burgemeester Lambooij. “Sinds de oprichting is deze vereniging de enige imkervereniging in Putten geweest. De vereniging richt zich op het bevorderen en ondersteunen van de bijenteelt. In de eerste periode was de bijenteelt een belangrijke bron van inkomsten. Dit is in de loop der jaren meer verschoven naar een hobbymatige wijze van bijen houden.”

Lambooij vervolgt: “De afgelopen tien jaar stabiliseert het aantal leden zo rond de dertig en u bent ook verheugd dat er zes vrouwelijke imkers lid zijn van de vereniging. U wisselt onderling veel kennis en ervaring uit en begeleidt startende imkers. Tevens stimuleert u hen om bijen te houden. Daarnaast geven de leden van de vereniging lezingen en presentaties over de bijenteelt op basisscholen. U heeft een goede naam opgebouwd in onze gemeente en velen weten u te vinden voor vragen over het houden van bijen. Als burgemeester van Putten ben ik er blij mee en trots op dat wij al gedurende een hele eeuw uw vereniging in ons midden hebben.”

Een Koninklijke Erepenning wordt verleend ter gelegenheid van de viering van het 50-jarig bestaan of een volgend meervoud van 25 jaar van een vereniging of instelling. Alleen de Koning kan de erepenning toekennen, die strikt op naam van de ontvangende instantie is. De vereniging mag vanaf het moment van uitreiking de onderscheiding in woord en/of beeld op briefpapier of gedrukte stukken vermelden.