Gemeentebelangen is van mening dat huidige coalitie niet verder moet gaan

Foto: Redactie

Zoals eerder deze week bekend werd gaat informateur Herman Luitjes als eerste de mogelijkheid onderzoeken van de voortzetting van de huidige coalitie van Wij Putten, ChristenUnie en SGP.

Robin Hoogendijk van Gemeentebelangen reageert hierop. “Ellis van Dam, Henk Koornneef en ik hebben met Herman Luitjes en Wilma van Voorst gesproken. Dat was een prettig en open gesprek en ik heb begrepen dat dit ook geldt voor de gesprekken met de overige partijen. Als eerste optie onderzoekt Wij Putten nu of de huidige coalitie kan worden voortgezet.”

“Er wordt even aan voorbijgegaan dat vergeleken met de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2014 Wij Putten, ChristenUnie en de SGP nu samen 353 stemmen meer hebben gekregen. Gemeentebelangen heeft in haar eentje 648 meer stemmen gekregen. De ChristenUnie verloor zelfs als enigste partij 117 stemmen.”

Hoogendijk vervolgt: “Heeft de bevolking daarmee nu haar steun uitgesproken voor de huidige coalitie? Herman Luitjes vindt van wel en ik dus niet, want de coalitie kreeg er geen zetel bij. Sterker nog, zij hebben geluk gehad dat ze de restzetels nog binnen konden harken. Ik ben dan ook van mening dat deze coalitie niet verder moet gaan.”

Hoogendijk verwacht dat de huidige coalitie gewoon doorgaat. “We krijgen binnenkort weer een coalitieakkoord waarin belangrijke onderwerpen staan die gewoon niet uitgevoerd worden.  Zo zal erin staan dat het woningbouwprogramma moet worden opgepakt en dat de Voorthuizerstraat, Oude Rijksweg en de rondweg belangrijke wegen zijn en vernieuwd of aangelegd moeten worden. Ook zal worden opgenomen dat bedrijven gefaciliteerd moeten worden of aangetrokken moeten worden om zich in Putten te komen vestigen en dat we een winkelcentrum willen zonder leegstand. Ook de zorg moet verbeterd worden en burgerparticipatie heeft een hele belangrijke rol. Ik kan zo nog wel even doorgaan. Dit stond vier jaar geleden ook al in het coalitieakkoord. Op meerdere onderwerpen is er vier jaar lang niets gedaan en hadden we een college die op de handen bleef zitten. Gaat dit college, deze wethouders, nu dadelijk gewoon verder? Ik denk van wel en dan zie ik dat de komende vier jaar in Putten niet veel gaat veranderen.”

Gemeentebelangen voelt zich door de verkiezingsuitslag super gemotiveerd om ook de komende vier jaar voor de belangen van de gemeente op te komen. “Het liefst als coalitiepartij met een sterke wethouder binnen een sterker college die weet wat hard werken is en voor onze gemeente durft te gaan. Wie weet komt Herman Luitjes nog op tijd tot inkeer en gaan we de komende vier jaar werkelijk aan de slag voor onze gemeente. Ik daag Wij Putten dan ook uit om recht te doen aan de verkiezingsuitslag en een gesprek aan te gaan hoe een coalitie en college gevormd kunnen worden dat wel weet wat daadkracht is, een sterk college met lef dat leiding neemt en niet bang is om de handen vuil te maken. Dat hebben wij na acht jaar met deze coalitie en dit college in Putten keihard nodig.”

“Weet dat Gemeentebelangen ook als oppositiepartij in de startblokken staat. Het gaat nog moeilijker worden om ons, nu met drie raadszetels, te negeren. Daarvoor nogmaals dank aan de kiezers die ons hebben gesteund en op ons hebben gestemd. Gemeentebelangen is er voor iedereen en of we nu als coalitiepartij of oppositiepartij verder gaan: ‘uw stem op Gemeentebelangen maakt het verschil voor de belangen van onze gemeente’”, aldus Hoogendijk.