Winst voor Gemeentebelangen en Wij Putten blijft grootste partij

Ook de SGP fractie volgde de uitslagen op de voet
Ook de SGP fractie volgde de uitslagen op de voet
Foto: Redactie

Tijdens de verkiezingsavond die gisteravond werd gehouden in het gemeentehuis bleef het spannend totdat het laatste stembureau de stemmen had geteld. Even voor 23.30 uur werden de stemmen die bij het stembureau ‘Stroud’ waren binnengekomen doorgebeld naar het gemeentehuis en kon de voorlopige uitslag bekend worden gemaakt.

Veel verschuivingen zijn er niet binnen de gemeenteraad die de afgelopen vier jaar de scepter zwaaide. Alleen Gemeentebelangen heeft de zetel van de VVD erbij gekregen. Verder behouden alle partijen het oude aantal zetels.

Wij Putten blijft dus de grootste partij met vijf zetels, De ChristenUnie en het CDA behouden allebei hun vier zetels en de SGP behield haar drie zetels. Gemeentebelangen ging van twee naar drie zetels.

Alle partijen hebben meer stemmen gekregen dan vier jaar geleden, met uitzondering van de ChristenUnie die wat minder stemmen kreeg dan voorheen. Ook de SGP boekte flinke winst.

Met een opkomst van 65.5 procent is de voorlopige uitslag als volgt: Wij Putten kreeg 3362 stemmen, de ChristenUnie kreeg er 2502 en het CDA haalde 2485 stemmen binnen. Gemeentebelangen ontving 2083 stemmen en 1888 kiesgerechtigden brachten hun stem uit op de SGP. De grootste stijging was voor Gemeentebelangen. Deze partij wist 648 meer keizers aan zich te binden dan vier jaar geleden. Ook de SGP boekte forse winst met 308 stemmen meer dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Het CDA kreeg 171 meer stemmen en Wij Putten kon rekenen op 162 extra stemmen. De ChristenUnie leverde 117 stemmen in.

Deze voorlopige uitslag is gebaseerd op de telling op partijniveau. Vandaag (donderdag 22 maart) wordt op kandidaat niveau geteld en morgen (vrijdag 23 maart) wordt de uitslag definitief vastgesteld.