’t Jong wil verantwoordelijkheid nemen en bijdragen aan de samenleving

Foto: Redactie

Volgende week woensdag (21 maart) is het zover. Dan mogen alle inwoners vanaf achttien jaar naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Alle partijen komen deze week voorbij om zich aan de kiezers voor te stellen. Vandaag zal Ewoud ‘t Jong (50) van de SGP vertellen wat zijn partij belangrijk vindt voor Putten en de inwoners.

’t Jong wil als christen zijn verantwoordelijkheid nemen en bijdragen aan de samenleving. “Ik ben ervan overtuigd dat we als SGP een meerwaarde kunnen bieden. Het werken aan een samenleving waarin iedereen de vrijheid en mogelijkheid heeft God te dienen, waarbij we tegelijk eigen keuzes respecteren.”

Op de vraag wat de SGP onderscheidt van de andere partijen geeft ’t Jong aan: “Natuurlijk noem ik dan eerst ons principiële vertrekpunt: Woord houden! De Bijbel geeft richting en houvast bij alle grote en kleine beslissingen. Daarbij past ruimte voor ieder individu met de nadruk op eigen verantwoordelijkheid en een zo klein mogelijke rol voor de overheid. Meer stimuleren en faciliteren, minder opleggen en verplichten. Die visie voorkomt dat je overal achteraan moet hollen en overal meteen een mening over moet hebben, omdat de waan van de dag dat vereist en voorkomt dat je het algemeen belang uit het oog verliest”, aldus ’t Jong.

“Een algemene motie voor duurzaamheid ondersteunen betekent ook dat je bedrijven de ruimte geeft initiatieven te ontplooien. Het versterken van de recreatieclusters betekent ook dat je bedrijven buiten het cluster handvatten biedt om te saneren en toestaat tijdelijk jongeren en woningzoekenden te huisvesten. Een algemene motie voor meer sociale woningbouw ondersteunen betekent ook dat je concrete plannen voor woningbouw steunt. Helaas zien we vaak dat partijen wel de algemene moties steunen maar de specifieke moties onder druk van omwonenden niet. Toegegeven: het is een kunst om de omwonenden recht te doen en altijd een opgave, maar wij lopen niet weg voor onze verantwoordelijkheid”, legt ’t Jong uit.

Jeugdzorg is voor de SGP een belangrijk onderwerp de komende jaren. “Gameverslaving, sexting, de grote gevolgen van (v)echtscheidingen, kinderen met mantelzorgtaken: er is in Putten een wereld te winnen. Ik wist het wel, maar ben toch geschrokken van de gesprekken met veldwerkers en de mate waarin dit ook in Putten voorkomt.”

Verder vindt ’t Jong het belangrijk dat bedrijven in Putten blijven. “Bedrijven bieden werkgelegenheid en zijn goed voor de Puttense economie en leefbaarheid. En tevens noemt hij ‘buurschappen op de kaart!’. “Buurtschappen brengen hun eigen karakteristiek mee en hebben hun eigen dynamiek en sociale binding. Ze maken Putten tot een veelzijdig en veelkleurig dorp.”