Hoogendijk ergert zich aan de onbetrouwbaarheid van de politiek

Foto: Redactie

Volgende week woensdag (21 maart) worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. In aanloop naar deze verkiezingen leggen de lijsttrekkers de komende dagen uit wat volgens hen nodig is voor Putten. Vandaag vertelt Robin Hoogendijk (52) van Gemeentebelangen wat zijn partij belangrijk vindt voor Putten en haar inwoners.

Hoogendijk hoopt dat er over vier jaar voldoende betaalbare woningen zijn. “En dat geldt niet alleen voor sociale huurwoningen maar ook voor koopwoningen voor gezinnen. Onze zorg zijn de lage inkomens maar ook de middeninkomens. Het zou mooi zijn als in 2022 woonwijk Rimpeler klaar is en we de eerste paal hebben geslagen voor de nieuwbouwwijk Putten Zuid. De rijksoverheid zet zich in om in 2050 klimaat neutraal te zijn. Onze ambitie is om komende collegeperiode hier al flinke stappen te zetten, als eerste in Rimpeler. Maar wel met maatregelen die echt bijdragen aan de duurzaamheid en geen symboolpolitiek.”

Hoogendijk ergert zich aan de onbetrouwbaarheid van de politiek en noemt een voorbeeld. “Als raad stellen we eerst een inbreidingsnota vast, waarin staat dat er maximaal twee woningen of tien appartementen mogen komen aan de Wallenbergstraat. Zo is het ook in de inspraak geweest. Vervolgens komt het college met een plan voor zevenentwintig appartementen. Omwonenden zijn daar boos over. In plaats dat de andere partijen luisteren naar de bezwaren van omwonenden, roepen ze ‘bouwen, bouwen’, want er is een tekort aan sociale woningbouw. Het probleem is natuurlijk dat in Bijsteren en in Rimpeler te weinig sociale woningbouw is gepland. En bewoners aan de Wallenbergstraat voelen zich slachtoffer van deze keuze door de gemeenteraad. Gemeentebelangen neemt bezwaren serieus en wil het gesprek aan gaan. Wat ons betreft kan dat zelfs betekenen dat we alsnog het aandeel sociale woningbouw in Rimpeler verhogen, zodat we op locaties als Wallenberstraat maar ook Matchpoint ons aan de afspraken uit de inbreidingsnota kunnen houden.”

Voor Hoogendijk is inspraak van de burgers een belangrijk politieke onderwerp. “We hebben het al jaren over inspraak, maar in de praktijk stelt inspraak in Putten weinig voor. Het college komt met een plan dat af is en waarvoor de contracten al getekend zijn met de aannemers. En dan als mosterd na de maaltijd mogen de inwoners nog een beetje mee praten over de details. Putten loopt op dit punt ongelooflijk achter op wat er in de rest van Nederland gebeurd. Gemeentebelangen wil dit graag veranderen. Er zijn fantastische experimenten in het land, die we ook in Putten gaan gebruiken. Bij belangrijke onderwerpen, als een rondweg, sluit ik zelfs een lokaal referendum niet uit.”