Jeugdgemeenteraadvergadering is openbaar

Foto: Redactie

De jeugdgemeenteraad, bestaande uit leerlingen van Christelijk College Groevenbeek Putten, vergadert op woensdag 7 maart. De vergadering in de raadzaal van het gemeentehuis begint om 18.30 uur en is openbaar, dus iedereen is welkom. De jeugdgemeenteraad is ook te volgen via twitter: @JGRPutten.

Politiek is een belangrijk onderwerp van het vak Maatschappijleer. In ongeveer 6 weken is onder andere aandacht besteed aan: politiek en de rol van politieke partijen, referendum, verschil tussen democratie en dictatuur, rechtsstaat, de rol van de koning en de gemeentelijke en provinciale politiek. In februari hebben de leerlingen een echte raadsvergadering bijgewoond. Verder hebben ze een bezoek gebracht aan de Tweede Kamer. Dit deden zij om mee te maken wat de politiek inhoudt en hoe het debatteren werkt.

Als afsluiting van dit vak houden de leerlingen van klas 3T een jeugdgemeenteraadsvergadering. Tijdens deze vergadering zijn er drie jeugdwethouders. Zij gaan in debat met de jeugdraadsleden over de genoemde voorstellen. De jeugdwethouders en jeugdraadsleden worden gecoacht door de echte wethouders en raadsleden. ‘s Middags zijn de leerlingen al bezig met de voorbereidingen om de jeugdgemeenteraadsvergadering zo goed mogelijk te laten verlopen.

De agenda begint met de opening door de voorzitter, burgemeester Lambooij, daarna stellen de fracties zich voor en presenteren de jeugdwethouders de voorstellen van hun wethoudersgroep. De voorstellen gaan over een sportkooi Vervoornstraat; meer woningen voor jongeren in Rimpeler; verbeteren veiligheid kruising Molenweg-Engweg.

Aansluitend wordt er gedebatteerd, waarbij de jeugdraadsleden aangeven wat zij van de voorstellen vinden en mogen ze elkaar bevragen. Na de stemming over de voorstellen sluit de vergadering rond 20.30 uur.