‘Verpaupering voor arbeidsmigrant geen probleem; een toerist stoort zich daar wel aan’

Foto: Redactie

Veenhuizerveld werd, vorige week, tijdens een wijkbezoek bezocht door burgemeester Lambooij, de wethouders Priem en Koekkoek en de wijkagenten Roel van de Veen en Johan Wakker. Er werd gesproken over de vele inbraken die het buurtschap teisteren, de overlast van arbeidsmigranten, maar ook zwerfvuil, wegenonderhoud en de eventuele bestemming van wat voorheen School Veenhuizerveld was kwamen aan de orde.

Veel bewoners bezochten deze avond, die in de voormalige school werd gehouden, om hun ervaringen met de collegeleden en de wijkagenten te delen. “We ervaren erg veel overlast van arbeidsmigranten en de boosheid neemt toe”, opent een bewoner het gesprek. Wethouder Priem gaat hierop in: “De gemeenteraad heeft enkele jaren geleden besloten dat wij in Putten voor recreatie gaan. Er wordt wekelijks gecontroleerd en gehandhaafd op de kampeerterreinen. Waardoor u eigenlijk geen last meer zou moeten hebben. Er zitten geen arbeidsmigranten meer op de twee grote campings. Er zijn nog wel een aantal mensen die hier permanent wonen, maar daar gaan we nog mee aan de slag. Putten is een mooi dorp en de recreatieterreinen moeten het visitekaartje worden voor iedereen in ons dorp. Campingeigenaren moeten keuzes maken om van hun terrein weer een echt recreatieterrein te maken.”

Burgemeester Lambooij vult aan: “Als voorzitter van de stuurgroep ‘Vitale Vakantieparken’ weet ik dat we de Veluwe weer op 1 proberen te krijgen als het gaat om recreëren. Hiervoor is onder andere vorige week de film ‘Wild’ in première gegaan. Maar helaas werkt het niet altijd zoals we willen. Nederlandse toeristen willen niet meer in de vakantiehuisjes zitten die hier worden aangeboden. Recreanten zoeken steeds meer faciliteiten. De campings zijn in de afgelopen jaren achteruitgeboerd. De campingeigenaren vonden het wel best als hun caravan of chalet nog wat geld opleverde. Toen kwamen de arbeidsmigranten en zo konden ze er weer geld aan verdienen. Helaas kun je een situatie die in veertig jaar is ontstaan niet binnen vier jaar wegpoetsen. Ook de forse waardevermindering van de private objecten speelt hier een grote rol. Er zijn 2500 van dit soort opstallen en het is een beste klus om dit aantal weer terug te brengen tot een aanvaardbaar niveau.”

Een van de aanwezigen is van mening dat de gemeente hier ook een rol in heeft gespeeld. “Dertig jaar is bewoning toegestaan en ineens moesten mensen hun huis binnen een half jaar verlaten. Dat werkt verpaupering in de hand. Van mij mogen er best mensen wonen, want dan worden de opstallen in ieder geval onderhouden.” Lambooij geeft aan: “Dat mag nou eenmaal wettelijk gezien niet. Men is verplicht elders een hoofdverblijf te hebben. Mensen die daar permanent woonden voor 2003 hebben nog steeds een gedoogvergunning, dus die mogen er blijven. Maar iedereen weet dat hier nou eenmaal geen permanente bewoning is toegestaan.” Een campingeigenaar pleit voor duidelijke regelgeving. “Er wordt nu een plan ontwikkeld om de parken op te waarderen maar gaat dat wel in samenspraak met de betrokkenen”, vraagt hij zich af. Lambooij zegt hierover: “Daar is de provincie inderdaad mee bezig. U wordt daar zeker bij betrokken.”

Een andere buurtbewoner geeft aan: “De voorheen aanwezige jongeren zijn hun huis uitgejaagd en toen werden er arbeidsmigranten in de vakantiehuisjes gezet. Hoe welkom voelt een recreant zich dan nog. Kijk eens naar de verpaupering ook bij de ingang van de winkelstraten. Een Pool interesseert dat helemaal niets, die haalt gewoon boodschappen om alcohol te kunnen stoken. Maar een toerist vindt het wel belangrijk om in een mooie omgeving te zijn. Onze vrouwen durven ’s avonds niet eens meer naar het dorp, want dan stuiten ze op joelende en tierende Polen. Dat gebeurt ook bij Rood Wit. Er moet een visie komen voor de toekomst.” Lambooij vindt echter: “Er is een visie. Die kunt u zo opvragen.” Een bewoner geeft nog mee: “In Harderwijk hebben ze wel oplossingen bedacht. Daar hebben vier parken een woonbestemming gekregen.

Ook hebben de bewoners veel last van zwerfafval in het bos en op de vraag waarom er geen afvalbakken in het bos staan geeft wethouder Koekkoek aan: “Afvalbakken in het bos voegen weinig toe. Mensen die vuil bewaren totdat ze een vuilnisbak tegen komen nemen het meestal wel mee naar huis. Wel houden we een keer per jaar de landelijke opschoondag. De gemeente ondersteunt tevens iedere activiteit met betrekking tot zwerfvuil door te faciliteren. We stellen knijpers en vuilniszakken ter beschikking.”

Het extreem hoge aantal inbraken in Veenhuizerveld wordt ook besproken. “Tijdens Oud en Nieuw hadden we weer drie ernstige inbraken. Wat kunnen we doen om het aantal inbraken omlaag te krijgen. Misschien is het plaatsen van camera’s die kentekens registreren een goede optie”, vragen de bewoners. Wijkagent Roel van de Veen geeft aan: “Ons valt het ook op dat de inbraken zijn verschoven van de woongebieden naar het buitengebied en met name Veenhuizerveld heeft hiermee te kampen. Dat is best vreemd want deze wijk ligt niet dicht bij de snelweg. Misschien denken inbrekers dat hier veel geld zit. Sociale controle is in Veenhuizerveld erg belangrijk.” Lambooij vindt dit wel een goed idee. “We hebben in Putten al twee plekken waar dergelijke camera’s hangen. We zijn hiervoor afhankelijk van het Openbaar Ministerie. Zij besluiten hierover, omdat er groeperingen zijn die vinden dat dergelijke camera’s de privacy schenden. Mijn opvatting hierin is anders. Als je niets te verbergen hebt maakt het mijns inziens niet uit of het kenteken wordt geregistreerd.
Wijkagent Johan Wakker geeft nog aan: “We moeten met elkaar Putten veilig houden. Hoe kunnen we inbraken voorkomen. We moeten dit samen doen. Loop niet meer even naar de buren zonder de achterdeur op slot te doen en denk ook aan buitenverlichting. Als u ergens geen goed gevoel bij hebt bel ons meteen. Wij zijn er voor u.”

Ook het onderhoud van wegen is een puntje van aandacht. Wethouder Koekkoek wil samen met enkele bewoners best eens een rondje door de buurt doen om te kijken waar de pijnpunten zitten. “Als we alles in kaart hebben gebracht dan kunnen we nadenken over oplossingen.” De bewoners zijn ook benieuwd wat er met de voormalige school gaat gebeuren. Als blijkt dat er al meerdere mensen belangstelling voor het perceel hebben getoond en dat er op dit moment al iemand bezig is om plannen te maken voor deze locatie zijn de buurtbewoners niet blij dat zij hier niet in gekend zijn. “Misschien had een van de buurtbewoners wel iets met het perceel gewild. Die kans wordt ons nu ontnomen.

Het bos is na de storm van 18 januari nog niet overal begaanbaar en de wethouder geeft aan dat hij best wil kijken of hij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kan inzetten om het bos zo snel mogelijk op te ruimen. Lambooij geeft nog wel aan dat alle openbare wegen inmiddels wel begaanbaar zijn gemaakt door de geweldige inzet van de brandweer.

Reacties

article
5068
Wijkbezoek Veenhuizerveld
Veenhuizerveld werd, vorige week, tijdens een wijkbezoek bezocht door burgemeester Lambooij, de wethouders Priem en
https://putten.nieuws.nl/nieuws/5068/verpaupering-arbeidsmigrant-geen-probleem-toerist-stoort-zich-daar-wel-aan/
2018-01-31T11:16:01+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/274/2018/01/31110202/05PNN18-wijkavond-Veenhuizerveld.jpg
arbeidsmigranten, Burgemeester Lambooij, johan wakker, putten, Roel van de Veen, Veenhuizerveld, Wethouder Koekkoek, Wethouder Priem
Lokaal, Nieuws