‘Ssst! De tijger slaapt’ staat centraal tijdens Nationale Voorleesdagen

Foto: Eigen foto

Tijdens de Nationale Voorleesdagen van 24 januari tot en met 3 februari staat het Prentenboek van het jaar ‘Ssst! De tijger slaapt’ centraal. Deze tien dagen staan in het teken van voorlezen aan kinderen tot en met 6 jaar.

De Nationale Voorleesdagen hebben als doelstelling het stimuleren van voorlezen aan kinderen die nog niet zelf kunnen lezen. De doelgroep zijn ouders van kinderen tussen een half jaar en 6 jaar. Het ‘kernkind’ is het kind van 3 jaar oud, dat een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf bezoekt. Voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling van het jonge kind. Een vierjarige die niet wordt voorgelezen kent gemiddeld 1500 woorden, een vierjarige die wel wordt voorgelezen zo’n 3500 woorden.

Bibliotheek Noordwest Veluwe haakt natuurlijk graag aan en organiseert diverse activiteiten, zoals het voorleesontbijt, een meet & greet met de Gruffalo, voorlezen/knutselen, een theatervoorstelling en een bezoek van de Fiepbus in Putten.

Op zaterdag 27 januari is er de voorstelling ‘Sssst’ van Figurentheater Ennadien. Een lieve, humorvolle interactieve voorstelling voor jong (vanaf 2,5 jaar) en oud. Speciaal voor de Nationale Voorleesdagen en geïnspireerd op het prentenboek van het jaar. Deze voorstelling vindt plaats in Bibliotheek Putten en begint om 15.15 uur. Kaartverkoop (zo lang de voorraad strekt) via www.ticketkantoor.nl/shop/Sssst of aan de balie in Bibliotheek Putten (toegang 3 euro per persoon).

Op woensdagmiddag 31 januari wordt er in alle vestigingen voorgelezen, gevolgd door knutselen aan een tijgermasker en ballonnen. In Putten begint het om 15.00 uur. Gratis toegang.

De Fiepbus staat op vrijdag 2 februari van 10.00 uur tot 16.00 uur bij Bibliotheek Putten. Deze vrolijk gedecoreerde dubbeldekkerbus maakt het voor iedereen mogelijk de 100e verjaardag van Fiep te vieren. In de bus kunnen kinderen in een doolhof op avontuur in de wereld van Fiep Westendorp. Ze vinden er allerlei spelletjes en bekende Fiepkarakters (Puk van de Petteflet, Otje, Jip en Janneke, Pim en Pom). Toegangskaarten kosten 1 euro per persoon (op vertoon van het toegangsbewijs van de voorstelling ‘Sssst’ van Figurentheater Ennadien gratis toegang) en zijn alleen op 2 februari te koop, aan de deur van de bus of bij de balie in Bibliotheek Putten.

Tijdens de Nationale Voorleesdagen kunnen 0 tot 6 jarigen gratis als lid van de bibliotheek worden ingeschreven. Voor hen ligt er ook een leuke verrassingstas klaar! (zo lang de voorraad strekt)

‘Ssst! De tijger slaapt’, geschreven en geïllustreerd door Britta Teckentrup, is gekozen tot het Prentenboek van het Jaar 2018. Dit boek speelt een centrale rol in de campagne van De Nationale Voorleesdagen 2018. In het verhaal ligt tijger te slapen. Kikker, Vos en andere dieren willen er langs maar ze willen tijger niet wakker maken. Ze hebben veel ballonnen bij zich. Misschien dat het daarmee lukt?
Nederlandse jeugdbibliothecarissen kozen hiernaast nog negen andere prentenboeken uit het aanbod van prentenboeken die in 2016 verschenen, zodat een Prentenboek Top Tien is ontstaan.