Stroud klaar voor de toekomst

Na een verbouwing van negen maanden is Stroud vanmiddag (20 januari) officieel geopend. De openingshandeling werd verricht door burgemeester Lambooij en Mayor Cranston, de burgemeester van Stroud, Engeland.

“We zijn klaar om samen Stroud te openen. Ons dorp is in 1944 zwaar getroffen door de razzia en dat heeft een zware stempel op ons dorp gedrukt. Toen de media het nieuws over de razzia verspreidde, mocht Putten rekenen op veel medeleven uit Europa. Een van de eerste financiele bedragen die Putten ontving kwam vanuit het Engelse dorpje Stroud. Putten kreeg een bedrag van tweeduizend gulden. Dat was toen een heleboel geld en er werd besloten dat er een grote behoefte was om een plek te hebben waar Puttenaren elkaar konden ontmoeten. Toen werd besloten een dorpshuis te bouwen en het de naam Stroud te geven. In januari 1948 stond niets meer in de weg om het gebouw te bouwen en op 16 oktober 1948 kon het in gebruik worden genoemen”, aldus Astrid van Schaik, voorzitter van Stroud. “Tijdens de laatste verbouwing zijn hier drie peilers van ons dorp samengebracht. Zorg, welzijn en cultuur vinden nu een plek in het nieuwe Stroud en we hopen met alle partijen de spin in het web van Putten te mogen zijn.” De burgemeester van Stroud vertelt dat het voor zijn dorp een vergeten geschiedenis was.Maar hij hoopt dat deze opening de start kan zijn om de banden weer te verstevigen. “Het is ook belangrijk om de verschrikkingen uit het verleden te blijven herinneren.”

Burgemeester Lambooij geeft aan: “Er is een lange tijd van voorbereiding aan de heropening van Stroud voorafgegaan. In december 2015 heeft de gemeenteraad een bedrag van 1.5 miljoen euro beschikbaar gesteld. Het bestuur begon met het uitwerken van de plannen en toen bleek het niet mogelijk om alle noodzakelijke voorzieningen binnen dit budget te realiseren. In februari 2017 stelde de gemeenteraad nog eens een bedrag van 4.5 ton beschikbaar en toen kon het startsein voor de verbouwing worden gegeven. Stroud heeft in de afgelopen zeventig jaar meer grote verbouwingen ondergaan. En het doel was altijd om Stroud nog beter geschikt te maken als gemeenschapshuis voor de Puttense samenleving. Voor de laatste verbouwing was het doel om van Stroud weer een echt bruisend en eigentijds dorpshuis te maken, een centrum voor zorg, welzijn en cultuur. Ik constateer dat dit is gelukt. Er is een prachtige theaterzaal gerealiseerd. Ik verwacht dat het theaterbestuur erin zal slagen om jaarlijks een gevarieerd aanbod van artiesten naar Putten te halen. Ook veel zorg- en welzijnsinstellingen en culturele organisaties hebben hun plek in Stroud gevinden. Dit is een mooie kans om elkaar nog beter te leren kennen en waar mogelijk samen te werken voor het welzijn van onze inwoners. Alle inwoners van Putten zijn dan ook van harte welkom in het vernieuwde Stroud.”