Verklaring omtrent gedrag gratis verkrijgbaar voor vrijwilligers

Foto: Redactie

Inwoners van Putten, die zich willen inzetten als vrijwilliger binnen of buiten de gemeentegrens en daarvoor een verklaring omtrent gedrag (VOG) nodig hebben, kunnen deze per 1 januari 2018 gratis verkrijgen. Hiermee wil de gemeente Putten de stap tot vrijwilligerswerk verkleinen.

Een verklaring omtrent gedrag (VOG) is een hulpmiddel voor (vrijwilligers)organisaties om na te gaan of iemand in het verleden is veroordeeld voor bepaalde feiten. Vaak wordt een VOG aangevraagd op het moment dat een vrijwilliger een actieve rol in de organisatie gaat vervullen en met kwetsbare personen zoals kinderen, ouderen of gehandicapten werkt. Om misstanden te voorkomen is een gedegen veiligheidsbeleid binnen vrijwilligersorganisaties noodzakelijk, waarbij de VOG één van de instrumenten is.

Voor vrijwilligersorganisaties (waaronder sportvereniging) die met kinderen en/of mensen met een verstandelijke beperking werken kan via de dienst Justis (de screeningsautoriteit van het Ministerie van Veiligheid en Justitie) een VOG kosteloos aangevraagd worden.

Voor het werken met andere kwetsbare groepen, zoals chronisch zieken, asielzoekers, zorgbehoevende ouderen, verslaafden, dak-/thuislozen of personen met een psychische/lichamelijke beperking, kan de VOG nu gratis via de gemeente aangevraagd worden.

Om de VOG voor vrijwilligers uit Putten kosteloos aan te bieden, moet de vereniging of instelling waar zij vrijwilligerswerk voor doen wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden zijn te vinden op de website van de gemeente putten. De gemeente wil van tevoren inventariseren welke organisaties/instellingen aan de voorwaarden voldoen. Vrijwilligersorganisaties kunnen zich melden bij Burgerzaken via [email protected] of telefonisch contact opnemen via telefoonnummer (0341) 359 671. Wanneer de organisatie/instelling bij de gemeente bekend is, kan de vrijwilliger de VOG gratis verkrijgen.