Stadsmuseum Harderwijk geeft objecten aan Puttens Historisch Genootschap

Foto: Nelie Goettsch

Het stadsmuseum Harderwijk droeg vorige week diverse Puttense objecten over aan het Puttens Historisch Genootschap en het Historisch Museum De Tien Malen.

In het restaurant van het stadsmuseum werd op officiële wijze een doos met foto’s overgedragen (zie foto). Het gaat om opnamen uit 1880 tot 1935 van Puttense personen en families. Bestuurslid Ronald Zuidgeest en Peter Overeem, collectiebeheerder van het Stadsmuseum Harderwijk overhandigde de objecten aan Jaap van Oostende, bestuurslid en Anja en Piet Zevenhuijzen. Zij verzorgen de acceptatie en het collectiebeheer van het Puttens Historisch Genootschap en museum De Tien Malen.

Ook werden in het depot van het museum, diverse objecten van de Maalschappen Putter- en Sprielderbosch overgedragen. Hieronder bevinden zich een geelkoperen vergaderbel, elf lossings- of lotingspenningen uit 1657, een houten malenkist (waarin waarschijnlijk de penningen gedeponeerd konden worden), een houten aktedoos en een malenstoel. Verder zijn nog wat andere algemene voorwerpen overgedragen, waaronder een handbediende stofzuiger (deze werd gebruikt voor de intrede van het elektriciteitsnet).

Het Stadsmuseum was voorheen Streekmuseum en daarom werden objecten en vondsten uit de omgeving van Ermelo en Putten in het streekmuseum opgeslagen.

De maalschappen zijn groepen van belanghebbenden bij het beheer en verdelen van algemene gronden. Deze maalschappen waren al vroeg in onze jaartelling in dit deel van de Veluwe te vinden. In Putten waren er vermoedelijk ooit tien maalschappen verdeeld over heide, bos en weidegebied, zo ook de Maalschappen Spriederbosch en Putterbosch. Meer informatie hierover is te vinden bij Museum De Tien Malen.