Fietsenmakers hadden handen vol aan het repareren van fietsverlichting

Ook bij Ligtrink2wielers lieten veel fietsers hun verlichting controleren
Ook bij Ligtrink2wielers lieten veel fietsers hun verlichting controleren
Foto: Redactie

Nu de donkere maanden weer zijn begonnen schenken politie, Veilig Verkeer Nederland en andere organisaties weer volop aandacht aan het voeren van verlichting in het verkeer. Ook het politieteam Putten heeft de controle op de (fiets)verlichting op de agenda staan. Om boetes te voorkomen, werden Puttenaren gisteren (vrijdag 27 oktober) in de gelegenheid gesteld hun fietsverlichting gratis in orde te laten maken.

Dit jaar was er geen gezamenlijk reparatiepunt op het Fontanusplein ingericht, maar werd er vanuit de werkplaatsen van de deelnemende fietsenwinkels geopereerd. Het was dus even afwachten of er veel Puttenaren gebruik zouden maken van de actie. Een rondje langs de fietsenwinkels liet zien dat toch veel mensen op de hoogte waren van de actie en bij alle vijf de deelnemende fietsenwinkels druppelden de hele middag fietsers binnen om hun verlichting even na te laten kijken. De gemeente Putten hield deze actie in samen met de politie en Veilig Verkeer Nederland afdeling Ermelo-Putten.  En uiteraard de deelnemende fietsenmakers BCE Bikes, Geurts Tweewielers, Kleijer Tweewielers, Ligtrink2wielers en H. Pothoven Tweewielers.

Volgens de fietsenmakers werden er voornamelijk veel batterijen vervangen en soms de complete verlichting. De fietsers moesten hiervoor wel het materiaal betalen maar niet het arbeidsloon.

De reparatie dag was ondermeer onderdeel van de fietsverlichtingscampagne waarbij de politie extra controleert op het voeren van verlichting, want fietsverlichting is heel belangrijk voor de verkeersveiligheid. Niet alleen om zelf goed te kunnen zien, maar ook om gezien te worden. Dat geldt voor alle fietsers, dus ook voor leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs. Vaak fietsen zij naar school of weer naar huis als het nog donker of schemerig is. Goede verlichting is dan noodzakelijk, zodat andere weggebruikers ze zien. Ouders spelen hierbij ook een belangrijke rol. Het is hun verantwoordelijkheid dat de fietsen van hun kinderen technisch en wat de verlichting betreft in orde zijn.