Reactie van gemeente op artikel in de Telegraaf

Foto: Archief

Er stond vandaag (donderdag 19 oktober) een artikel in de Telegraaf met als kop “Putten lapt eigen regel aan de laars’. Dit artikel gaat over huisvesting van een gezin op een vakantiepark in Putten en het uitoefenen van een bedrijf ter plaatse. In het artikel wordt verondersteld dat de gemeente hiermee heeft ingestemd. De gemeente licht de situatie toe, waarbij zij wel zorgvuldig omgaan met de persoonlijke gegevens van het desbetreffende gezin.

Overzicht van feiten
Het gezin is in september 2014 in een recreatiewoning in Putten komen wonen en heeft zich bij de gemeente Putten op het adres van deze woning laten inschrijven. Dat is ook vereist. Van april 2015 tot oktober 2016 heeft dit gezin in een andere recreatiewoning gewoond en ook die inschrijving is verricht. Daarna vond het gezin tot medio mei 2017 tijdelijke woonruimte op een regulier woonadres en is daar ingeschreven. Tijdens deze laatste periode is door een gezinslid een aanvraag gedaan voor een startsubsidie voor een eigen bedrijf. Tevens kwam het gezin in die periode in beeld bij diverse zorginstanties. Na vertrek uit de tijdelijke woning is het gemeentelijk adres als briefadres van dit gezin gehanteerd. Sindsdien zijn de zorginstanties en het gezin samen intensief op zoek naar huisvesting.

Is het normaal dat de gemeente haar eigen adres als briefadres opgeeft?
Het verlenen van een briefadres is een gangbare procedure, waarbij iedere aanvraag afzonderlijk wordt beoordeeld. Het gebruiken van een gemeentelijk briefadres is in Putten altijd tijdelijk.

Via de zorginstanties kreeg de gemeente de melding dat het volstrekt onverantwoord zou zijn om dit gezin uit beeld te verliezen. Om de continuering van de zorg aan dit gezin te waarborgen, was toestemming nodig om het gemeentelijk adres 3 maanden als briefadres te gebruiken. Vanwege bijzondere omstandigheden, is deze inschrijving eenmalig verlengd met 3 maanden.

Heeft de gemeente een startsubsidie verstrekt voor het taxibedrijf?
In 2016 heeft een gezinslid een aanvraag gedaan op grond van de BBZ (Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen). De aanvraag is door een externe deskundige beoordeeld en deze heeft hierover positief geadviseerd. De gemeente heeft dit advies overgenomen en onder de geldende voorwaarden een startkrediet (lening) verstrekt.

Klopt het dat het taxibedrijf van betrokkene bij de Kamer van Koophandel staat ingeschreven op het adres Fontanusplein 1?
Het adres Fontanusplein 1 is alleen als briefadres voor het gezin bedoeld. De Kamer van Koophandel krijgt adreswijzigingen door vanuit de Basisregistratie Personen. De Kamer van Koophandel heeft op basis van deze informatie niet alleen het adres van de ondernemer, maar ook het bezoekadres aangepast. Uit navraag is gebleken dat zij niet op de hoogte waren dat het hier om een briefadres ging. De gemeente gaat de Kamer van Koophandel verzoeken om deze onjuistheid te herstellen.

Heeft de gemeente toestemming gegeven dat het gezin in een recreatieverblijf mag wonen?
Nee, in de brief over de verlenging van het gemeentelijk briefadres is expliciet opgenomen dat een briefadres niet betekent dat betrokkene toestemming van de gemeente Putten heeft om in een recreatiewoning te verblijven.

Heeft de gemeente toestemming gegeven om vanaf het recreatieterrein een bedrijf uit te oefenen?
Nee, zoals gemeld heeft de gemeente heeft alleen een krediet verleend om een taxibedrijf op te starten. Overigens woonde betrokkene tijdens de procedure in een reguliere woning en niet op een recreatieterrein.
 
Gaat de gemeente Putten handhaven wegens strijd met het bestemmingsplan?
De gemeente Putten voert een actief handhavingsbeleid tegen het gebruik van recreatieverblijven in strijd met het bestemmingsplan. Bij overtredingen van het bestemmingsplan worden de eigenaren aangeschreven om de overtreding te beëindigen en beëindigd te houden. Hierbij stelt de gemeente een redelijke termijn om naar een oplossing te werken.

Daarnaast probeert de gemeente – samen met de maatschappelijke partners – bewoners de weg te wijzen naar legale woonruimte.