Gerdi Verbeet vond blind oversteken linke soep en doodeng

Een op de drie blinden en slechtzienden voelt zich onveilig bij het oversteken. Daarom werd vandaag (vrijdag 13 oktober) de bewustwordingsactie ‘Stop voor de Witte stok’ in Putten gehouden. Hiervoor probeerden oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet en wethouder Koekkoek geblinddoekt en onder begeleiding de Klaas Bosstraat over te steken.

Een delegatie had zich verzameld op de kruising Klaas Bosstraat met de Dorpsstraat. Wethouder Koekkoek geeft aan: “Ik werd benaderd door Piet Maasland om met een witte stok en blind een weg over te steken (Maasland is zelf ook blind en zet zich al jaren in voor deze doelgroep). Ook ik stond er nooit zo bij stil wat onze blinde medemens ervaart, maar vond het meteen een mooie actie. Ik ben er namelijk van overtuigd dat ‘zelf ervaren’ de beste leermeester is.” Twee mobiliteitstrainers van Bartiméus begeleiden de geblinddoekte wethouder Koekkoek en Verbeet naar de overkant.

Verbeet gaf direct nadat ze was overgestoken aan: “Ik vond het linke soep en doodeng. Nu pas besefte ik ook dat straatstenen niet gelijk zijn. Daarnaast hoorde ik een auto niet die met draaiende motor op me stond te wachten. Het moment dat ik de stok horizontaal moest houden vond ik het meest eng. Ik dacht gewoon gaan; de dood of de gladiolen. Ik zou dit zeker niet zonder begeleiding gedurfd hebben. Je moet leren je over te geven aan je medeweggebruikers.” Hetty van Vuuren, trainer van Bartimeus, geeft aan: “Het vergt ook heel veel oefening en training voordat mensen zelfstandig de weg op kunnen.” Wethouder Koekkoek steekt de straat zelfs twee keer over. “Je bent heel snel je oriëntatie kwijt. Ik leerde dat ik een putdeksel als hulpmiddel kan gebruiken. Wellicht moeten we daar bij de inrichting van de weg rekening mee houden.” Ellen Zieleman, ook trainer van Bartiméus, geeft aan dat speciale voeltegels al een verbetering kunnen zijn. Dat kan heel goed helpen bij de oriëntatie van blinden. Bij de training proberen we mensen te leren om alles te onthouden waar ze tegenaan lopen. Eerst voel je met je stok dat er een obstakel is en dan kun je met je andere hand voelen wat het is. Soms is het een bankje, een vuilnisbak, een reclamebord of uitstallingen van winkels.” Wethouder Koekkoek heeft met Piet Maasland afgesproken om een ronde door het centrum te lopen. “We gaan binnenkort het centrum herinrichten en ik wil eerst eens horen van ervaringsdeskundigen waar ze tegenaanlopen. Ik wil hier ook andere gehandicapten bij betrekken. Ook vind ik het belangrijk om dit onderwerp prominenter bij de verkeerslessen van basisschoolleerlingen te betrekken. We gaan hier zeker lokaal iets mee doen en misschien moeten we het zelfs wel groter trekken.”

De verslaggever van putten.nieuws heeft ook ‘de oversteek’ onder begeleiding gemaakt en gaf aan: “Wat vergt het oversteken van een drukke weg voor deze doelgroep een hoop oefening en training. Ik heb echt ervaren hoe belangrijk het is dat medeweggebruikers stoppen voor de witte stok.”

De capriolen van de wethouder en Gerdi Verbeet zijn vandaag (13 oktober) vanaf 17.00 uur te zien bij omroep Gelderland.